Az amerikai reggelik elmaradatlan kelléke a mogyoróvaj, bár most már hazánkban is egyre népszerűbb. Ha még nem próbáltad, akkor ne is halogasd tovább! 

Az amerikaiak lekváros kenyere a mogyoróvajas kenyér, viszik magukkal, ahova csak tudják, az iskolába, az utazáshoz, mindenhova. Nincs olyan amerikai szupermarket, ahol ne lenne belőle. Jó tudni azonban, hogy nemcsak jenki eledel, Kanadában, Ausztráliában és Hollandiában is fogyócikk, sőt még az indonéz konyha is használja.

Elvis is kedvelte

Nos, meglehetősen furcsa párosítás – legalábbis nekünk -, de Elvis édesanyja Gladys könyvéből egyértelműen tudhatjuk, hogy mi is volt a király kedvenc szendvcse. Az összetevők pedig: mogyoróvaj, szeletelt banán és ropogós szalonna. Nos, mi szóltunk, hogy nem épp mainsttream szendvicsről van szó. A legenda szerint ennyire azért nem voltak egyszerűek az összetevői, ugyanis a banánt karamellizálták, illetve Hawaii kenyér adta az alapját, amelyet a végén kicsit meg is grilleztek. A lényegen azonban nem sokat változtat, nem csak mi, hanem Elvis is nagy rajongója volt a mogyoróvajnak, amit mi meg is értünk!

Duskál a tápanyagokban

Gazdag E-vitaminban, amely egy erős antioxidáns forrás. Van benne csontépítő kálium, és az immunitást is stimuláló B6 vitamin. A kutatások szerint bizonyított, hogy a földimogyoró fogyasztása segít a cukorbetegség legyőzésében. Tele van egészséges, egyszeresen telített zsírsavakkal, sőt mi több fehérjékben is dúskál, így kiválóan laktat. Talán túlzás lenne diétás ételnek tartani, ugyanakkor irigylésre méltó a rosttartalma, így tény, ami tény, hogy később leszünk tőle éhesek.

Több okot is tudunk említeni, amely miatt kár lenne kihagyni a mogyoróvajat. Egyrészt egészséges, másrészt pedig – mit tagadjuk – állati finom is. Nem akarjuk itt szépíteni a dolgokat, akik a kulináris élvezetről sem akarnak lemondani, azoknak különösen ajánlott!