Hírek

A klasszikus amerikai reggeli: a mogyoróvaj

Az amerikai reggelik elmaradatlan kelléke a mogyoróvaj, bár most már hazánkban is egyre népszerűbb. Ha még nem próbáltad, akkor ne is halogasd tovább! 

Az amerikaiak lekváros kenyere a mogyoróvajas kenyér, viszik magukkal, ahova csak tudják, az iskolába, az utazáshoz, mindenhova. Nincs olyan amerikai szupermarket, ahol ne lenne belőle. Jó tudni azonban, hogy nemcsak jenki eledel, Kanadában, Ausztráliában és Hollandiában is fogyócikk, sőt még az indonéz konyha is használja.

Elvis is kedvelte

Nos, meglehetősen furcsa párosítás – legalábbis nekünk -, de Elvis édesanyja Gladys könyvéből egyértelműen tudhatjuk, hogy mi is volt a király kedvenc szendvcse. Az összetevők pedig: mogyoróvaj, szeletelt banán és ropogós szalonna. Nos, mi szóltunk, hogy nem épp mainsttream szendvicsről van szó. A legenda szerint ennyire azért nem voltak egyszerűek az összetevői, ugyanis a banánt karamellizálták, illetve Hawaii kenyér adta az alapját, amelyet a végén kicsit meg is grilleztek. A lényegen azonban nem sokat változtat, nem csak mi, hanem Elvis is nagy rajongója volt a mogyoróvajnak, amit mi meg is értünk!

Duskál a tápanyagokban

Gazdag E-vitaminban, amely egy erős antioxidáns forrás. Van benne csontépítő kálium, és az immunitást is stimuláló B6 vitamin. A kutatások szerint bizonyított, hogy a földimogyoró fogyasztása segít a cukorbetegség legyőzésében. Tele van egészséges, egyszeresen telített zsírsavakkal, sőt mi több fehérjékben is dúskál, így kiválóan laktat. Talán túlzás lenne diétás ételnek tartani, ugyanakkor irigylésre méltó a rosttartalma, így tény, ami tény, hogy később leszünk tőle éhesek.

Több okot is tudunk említeni, amely miatt kár lenne kihagyni a mogyoróvajat. Egyrészt egészséges, másrészt pedig – mit tagadjuk – állati finom is. Nem akarjuk itt szépíteni a dolgokat, akik a kulináris élvezetről sem akarnak lemondani, azoknak különösen ajánlott!

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago