Hírek

A titokzatos goji bogyó jótékony hatásai

Mára az egészségtudatos emberek nagy táborát tudhatja magáénak a goji bogyó. A kínai orvoslásban már évszázadok óta ismert, és mi magunk is szorgos fogyasztói vagyunk. De miért is?

Mi a goji bogyó?

A Lycium barbarum egy Ázsiában, illetve Európa egyes részein termő gyümölcs, amelynek termése a goji bogyó. Líciumnak, farkasbogyónak, ördögcérnának, de szuperbogyónak is hívják. Ázsiában több helyen is vörös gyémánt néven emlegetik.

A hagyományos kínai orvoslásnak már régóta alapját képezi a goji, a nyugati világ néhány éve fedezte fel igazán, azóta azonban töretlen a sikere.

A goji hatása

Számos kutatás megemlíti magas C-vitamin tartalmát, de a szexuális funkciókat, a kognitív képességeket és a látást javító hatásáról is beszélnek. Bár a kínai tudomány valóban régtől fogva használja, a modern nyugati orvoslás is bizonyította több hatását is.

Hatóanyagai között az egyik legfontosabb és igen széles körben tanulmányozott LBP, azaz a komplex arabinogalaktán fehérjék egy csoportja. Az LBP tanulmányozása rendkívül bonyolult, és szükséges lenne humán kísérletekre is, hogy meg lehessen állapítani pontos hatásait.

Ellenben szokatlan C-vitamin előanyaga bizonyítottan jótékony hatással van a szemre, azáltal hogy segíti a makula (sárgatest) működését, amely az éleslátásért is felelős. Egyes tanulmányok szerint jó hatással van a közérzetre és növeli az állóképességet, valamint a libidót. Nem ok nélkül születhetett az a kínai szólás, amely szerint, ha “ha hosszú útra mégy, ne vigyél magaddal lyciumot!”.

A goji bogyó egyes országokban tiltott gyümölcs a benne található bioaktív hatóanyagok felderítetlensége miatt.

Felhasználása

Lehet fogyasztani nyersen, szárítva vagy főzve is. Használják emellett teaként, gyógyszerként és italokba rakva is. Levesként is főzik, sőt kompótokba is keverik.

Kína mellett Mongóliában és Tibetben is közismert. Gyógyászati célokra a gyökér kérgét és a növény gyümölcsét is felhasználják.

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/mire_jo_a_titokzatos_goji_bogyo/20161011163656

 

Éva Benke

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

5 nap ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

5 nap ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

1 hét ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

1 hét ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

4 hét ago