Hírek

A titokzatos goji bogyó jótékony hatásai

Mára az egészségtudatos emberek nagy táborát tudhatja magáénak a goji bogyó. A kínai orvoslásban már évszázadok óta ismert, és mi magunk is szorgos fogyasztói vagyunk. De miért is?

Mi a goji bogyó?

A Lycium barbarum egy Ázsiában, illetve Európa egyes részein termő gyümölcs, amelynek termése a goji bogyó. Líciumnak, farkasbogyónak, ördögcérnának, de szuperbogyónak is hívják. Ázsiában több helyen is vörös gyémánt néven emlegetik.

A hagyományos kínai orvoslásnak már régóta alapját képezi a goji, a nyugati világ néhány éve fedezte fel igazán, azóta azonban töretlen a sikere.

A goji hatása

Számos kutatás megemlíti magas C-vitamin tartalmát, de a szexuális funkciókat, a kognitív képességeket és a látást javító hatásáról is beszélnek. Bár a kínai tudomány valóban régtől fogva használja, a modern nyugati orvoslás is bizonyította több hatását is.

Hatóanyagai között az egyik legfontosabb és igen széles körben tanulmányozott LBP, azaz a komplex arabinogalaktán fehérjék egy csoportja. Az LBP tanulmányozása rendkívül bonyolult, és szükséges lenne humán kísérletekre is, hogy meg lehessen állapítani pontos hatásait.

Ellenben szokatlan C-vitamin előanyaga bizonyítottan jótékony hatással van a szemre, azáltal hogy segíti a makula (sárgatest) működését, amely az éleslátásért is felelős. Egyes tanulmányok szerint jó hatással van a közérzetre és növeli az állóképességet, valamint a libidót. Nem ok nélkül születhetett az a kínai szólás, amely szerint, ha “ha hosszú útra mégy, ne vigyél magaddal lyciumot!”.

A goji bogyó egyes országokban tiltott gyümölcs a benne található bioaktív hatóanyagok felderítetlensége miatt.

Felhasználása

Lehet fogyasztani nyersen, szárítva vagy főzve is. Használják emellett teaként, gyógyszerként és italokba rakva is. Levesként is főzik, sőt kompótokba is keverik.

Kína mellett Mongóliában és Tibetben is közismert. Gyógyászati célokra a gyökér kérgét és a növény gyümölcsét is felhasználják.

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/mire_jo_a_titokzatos_goji_bogyo/20161011163656

 

Éva Benke

Recent Posts

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

4 hét ago