Hirdetés:

Az Atomik névre keresztelt különleges töményből 1500 üveget foglaltak le az ukrán hatóságok, de nem azért, amiért elsőre gondolnád. 

A BBC információ szerint a hatóságok még májusban foglalták le az Atomik egyik szállítmányát, amelyet Nagy-Britanniába szállított volna a cég. Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy miért tartóztatták fel a rakományt, ám Jim Smith professzor, a töményet gyártó cég igazgatója szerint az üvegeken található zárjegyekkel lehetett a probléma.

Az Atomik nevű vodka a csernobili atomerőmű körüli elhagyatott földeken termesztett gabonából, almából és az ott található vízből készül. Az alkohol gyártásáért felelős céget a fentebb is említett Jim Smith professzor alapította azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a vidék elhagyatott területeire. A kutató társai segítségével végül laboratóriumi eredményekkel is bizonyította: az első csernobili vodkában csupán annyi a radioaktivitás, mint azokban a töményekben, amit a boltok polcairól mi is leemelünk. Smith szerint bár továbbra is vannak még tiltott területek, Csernobil nagyobb részén akkora a sugárzás, mint bárhol máshol a világon.

atomik
Fotó: The Guardian

A különleges alkohol árát a vidék fellendítésére szeretnék fordítani, a gyártó célja ugyanis az, hogy hozzájáruljanak a 35 éve történt atomerőmű-baleset után a terület regenerációjához. Küldetésük között továbbá az is szerepel, hogy kiderüljön, lehet-e az úgynevezett 30 km-es zónában emberi fogyasztásra alkalmas növényeket termeszteni. Az Atomik vodka gyártói szerint a válasz: igen!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház