Tudtad, hogy az avokádót, már 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották Közép-Amerika őslakosai? Az aztékok ugyanis pontosan tudták micsoda fantasztikus gyümölcs az avokádó, és most mi is elmeséljük nektek, hogy miért is érdemes rendszeresen fogyasztani.
Miért egyél avokádót?
Az avokádó telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag, jó hatással van a szív- és érrendszerre, emellett A, B és E vitaminokban is bővelkedik. Magas olajtartalma miatt kifejezetten tápláló, olaját kozmetikai termékekben is gyakran felhasználják. Mindezek mellett még a koleszterinszintet is csökkenti és növeli a tesztoszterontermelést. Erős afrodiziákumként tartják számom olyannyira, hogy a legenda szerint az azték apák biztonságosabbnak gondolták otthon tartani szűz lányaikat avokádószüret idején.
Hogyan fogyasszuk?
Először is fontos leszögezni, hogy csakis az érett avokádót szabad elfogyasztani, ugyanis éretlen változata mérgező. (Mellesleg az avokádó érését gyorsíthatjuk, ha mellé banánt, almát, sárgabarackot vagy szilvát helyezünk, ezek ugyanis etilén gázt termelnek, ami elősegíti az érés folyamatát.) Hűtőbe sem érdemes tenni, sőt a főzést és sütést is kerüljük az avokádóval, mivel kesernyéssé válhat az íze. Pirítósra kenve azonban isteni, a mexikóiak pedig guacamolét (pikáns avokádókrém) készítenek belőle. A fenntartható életmód hívei igyekeznek elkerülni az avokádó fogyasztását, mivel a főleg exportra termesztett egzotikus gyümölcs egyre növekvő ára miatt fenyőerdőket tizedelnek meg Közép-Amerikában.
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…