Imádod a birsalmasajtot? Nagyon helyes, ugyanis ez az egyik legjobb dolog, ami a birsalmával történhet. Most hoztunk egy birsalmasajt receptet is hozzá!
A birsalma valóságos orvosság, a görög mítoszokban pedig aranyalmaként szerepel. Magas vitamin és rosttartalmú, segít az emésztésben, rákmegelőző tulajdonságú, sőt antidepresszáns hatásáról is egyre több tanulmány értekezik. A birsalmasajtot a világ több pontján készítik, és szerencsére egyre inkább kezd újra visszatérni nálunk is a köztudatba.
Már a régi magyar konyha is használta a birsalmát, Méliusz Juhász Péter 1578-ban megjelent Herbarium című könyvében értekezik a birsalmasajt jótékony hatásairól. Kiemeli vérzéscsillapító tulajdonságát, amely a mára már felfedezett P-vitaminnak (rutin névre hallgató flavonoid) köszönhető.
A spanyol ajkú országokban gyakran kenyérre szelve fogyasztották a birsalmasajtot, és jellegzetes adventi ételnek számított. A magyar sajt kifejezés beszédes, ugyanis híven tükrözi, hogy a birsből készült orvosság a sajthoz hasonlóan reszelhető vagy darabolható is. Elkészítése egyszerű, bár számos recept ismeretes hozzá. Az októberi befőzések kétségkívül legnagyobb sztárja a birs, mi most hoztunk nektek egy receptet a sok közül!
A birsalmákat mossuk meg, vágjuk négy részre, és távolítsuk el a magházat. Rakjuk a gyümölcsöket egy fazékba, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Facsarjuk bele a citrom levét. Ha zavar a héja, meg is pucolhatjuk, majd 25-30 percen keresztül főzzük puhára. Ezután botmixerrel pürésítsük össze.
Tegyük vissza a pürésített birsalmákat a tűzre, adjuk hozzá a cukrot, és főzzük sűrűre. Különböző formájú tálakat (például őzgerinc) béleljünk ki folpackkal, és még forrón öntsük bele a lekvárt. Tehetünk bele diót vagy különbözőm magokat és aszalványokat is. Egy éjszakán át pihentessük, majd ha megszilárdult öntsük ki egy papírra, rakjuk hűvös helyre, majd egy hét alatt szárítsuk ki. Csomagoljuk a birsalmasajtot folpackba, és tartsuk hűvös helyen! Egészséges és finom őszi nasi lett belőle!
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…