Hírek

Csöröge fánk farsangra házi szilvalekvárral

Már javában tart a farsangi szezon, úgyhogy jobb tisztában lenni a farsangi ételekkel is. A szalagos fánkot már bemutattuk nektek, most egyik rokona a csöröge fánk következik!

A csöröge vagy más néven csöröge fánk egy igazi régi motoros, ám mintha mostanában kevésbé lenne népszerű. Ennek valószínűsíthető oka, hogy kerek társai (például a szalagos fánk) kiszorították a ringből. Pedig kár lenne hagyni feledésbe merülni a csörögét, ugyanis lényegesen egyszerűbb az elkészítése, mint a kerek társainak.

Régi magyar kedvenc a csöröge, jól bizonyítja ezt, hogy égtájanként másképpen készítik. Ami mindenképpen ennek a fánkfajtának a javára írható, hogy nem kell sem keleszteni, sem dagasztani, így sok időt megspórolhatunk vele. Lássuk!

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg lágy vaj
  • 2 tojássárga
  • 1 evőkanál rum
  • olaj a sütéshez

A tálaláshoz: porcukor és lekvár

A lisztet egy keverőtálba kimérjük, majd hozzáadjuk a sütőport, a sót, a kétféle cukrot, elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a tojássárgákat és a rumot is hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, ezután 15 percig a hűtőben pihentetjük.

Lisztezett munkafelületen fél centi vékonyra kinyújtjuk, rombuszokra vágjuk, majd a közepükön hosszanti irányban bevágjuk, és az egyik a vágáson áthúzzuk.

Bő olajat forrósítunk, és fánkokat szép aranyszínűre sütjük néhány perc alatt, időnként megforgatva, majd szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Porcukorral meghintve és lekvárral megkenve szerintünk mennyei desszert.

 

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago