Categories: HírekReceptek

Csöröge fánk farsangra házi szilvalekvárral

Már javában tart a farsangi szezon, úgyhogy jobb tisztában lenni a farsangi ételekkel is. A szalagos fánkot már bemutattuk nektek, most egyik rokona a csöröge fánk következik!

A csöröge vagy más néven csöröge fánk egy igazi régi motoros, ám mintha mostanában kevésbé lenne népszerű. Ennek valószínűsíthető oka, hogy kerek társai (például a szalagos fánk) kiszorították a ringből. Pedig kár lenne hagyni feledésbe merülni a csörögét, ugyanis lényegesen egyszerűbb az elkészítése, mint a kerek társainak.

Régi magyar kedvenc a csöröge, jól bizonyítja ezt, hogy égtájanként másképpen készítik. Ami mindenképpen ennek a fánkfajtának a javára írható, hogy nem kell sem keleszteni, sem dagasztani, így sok időt megspórolhatunk vele. Lássuk!

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg lágy vaj
  • 2 tojássárga
  • 1 evőkanál rum
  • olaj a sütéshez

A tálaláshoz: porcukor és lekvár

A lisztet egy keverőtálba kimérjük, majd hozzáadjuk a sütőport, a sót, a kétféle cukrot, elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a tojássárgákat és a rumot is hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, ezután 15 percig a hűtőben pihentetjük.

Lisztezett munkafelületen fél centi vékonyra kinyújtjuk, rombuszokra vágjuk, majd a közepükön hosszanti irányban bevágjuk, és az egyik a vágáson áthúzzuk.

Bő olajat forrósítunk, és fánkokat szép aranyszínűre sütjük néhány perc alatt, időnként megforgatva, majd szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Porcukorral meghintve és lekvárral megkenve szerintünk mennyei desszert.

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago