A sopszka saláta híres balkáni étel, sok nemzet a magájénak valja. Bár a nevében a saláta elnevezés csalóka lehet, ugyanis nincs is benne saláta. Karakteres ízvilágát valójában két összetevő határozza meg igazán: a reszelt juhsajt és a sült paprika. Ezekkel együtt egy valódi ízcsoda!

Természetesen nyers paprikából is elkészíthetjük, ha sürget minket az idő, de azt tudnunk kell, hogy a sült paprika egészen egyedi ízvilágot kölcsönöz neki.

Valójában juhsajt dukálna egy igazán balkáni sopszkához, az sem baj, ha az éppen nem akad otthon. Az is jó úton jár, aki juhtúrót vagy kecskesajtot választ helyette, a trappista vagy a mozzarella azonban elvenné karakteres ízvilágát, ezért ezt a kettőt inkább hanyagoljuk.

Hozzávalók

  • 4 darab paprika
  • 5 darab paradicsom
  • 2 darab uborka
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál borecet
  • 10 dekagramm juhsajt
  • ízlés szerint só, bors

2524062967 a7fa32bb51 c

A paprikát jó magas hőmérsékleten megsütjük a sütőben, akkor az igazi, ha már feketedik a héja. Mindeközben a többi zöldséget felvágjuk, majd egy tálba helyezzük őket. A lilahagymát érdemes minél apróbbra felvágni.

Elkészítjük a vinaigrette-et: az ecetet elkeverjük az olajjal, majd ráöntjük a zöldségekre.

Amikor a paprika kihűlt, lehúzzuk a héját, csíkokra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a salátához.

A juhsajtot lereszeljük, majd meghintjük vele a salátát, és már fogyaszthatjuk is!

Hirdetés: