A túrós pogácsák királynője a juhtúrós pogácsa, amely igazán karakteres a túrónak köszönhetően.

A pogácsával csupán egyetlen gond van, mégpedig az, hogy hiába sütünk belőle rengeteget, mégis rövid időn belül elfogynak. Nincs is ezen mit csodálkozni, ugyanis a pogácsa általában nagyon kapós vendégváró, amelyet pikk pakk elkapkodnak.

Ha azonban mégis maradna másnapra, akkor sem kell aggódni, ugyanis a jó pogácsa nem szárad ki, szóval nyugodtan készítsünk belőle nagyobb adagot.

Szerintünk úgy az igazán finom, ha szerelt sajttal megszórjuk a tetejét, de ez akár el is hagyható.

Hozzávalók

  • 60 dkg finomliszt (finom)
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 db tojás
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 teáskanál só
  • 0.5 dl tej
  • 375 g tejföl
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 5 dkg füstölt sajt (reszelt, elhagyható)

 

A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral, majd az élesztőt belemorzsolva félretesszük.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, belekeverjük a juhtúrót. A tejfölt elkeverjük a sóval, a tojással.

Ha az élesztő “beindult”, akkor a lisztes keverék közepébe egy kis fészket készítünk, és beleöntjük az összekevert tejfölt, és az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, lágy, de jól gyúrható tésztát kapunk, amit az eredeti recept szerint egy éjszakára hűtőbe helyezünk. (Legalább 2 órás pihentetést igényel, én “csak” ennyit tudtam várni, és így is tökéletes lett a végeredmény

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét, majd apró pogácsákat szaggatunk belőle.

30 percig pihentetjük, majd lekenjük őket tojással. (A fentieken egy csipet füstölt sajt is van, de anélkül is kiváló.)

Előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük.

Kész is a finom juhtúrós pogácsa. Jó étvágyat!

Borítókép forrása: Femina

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: