Gombakrém pirítósra!

A szendvicskrém variációkból sosem elég, a gombakrém pedig egy gyors és finom ötlet a rohanós hétköznapokra és a nyugis hétvégékre egyaránt. 

Ha már unjuk a sima margarin-szalámi-sajt variációkat, akkor érdemes szétnézni a kenhető finomságok háza táján, amelyekből már nem egyet mutattunk meg mi is. A gombakrém ráadásul ezek közül is kiemelkedően ízletes, méghozzá annyira, hogy egy jól sikerült recepttel a reggeli és az uzsonna is kipipálható, de egy könnyed vacsira is kitűnő választás.

Bár a gombakrém elkészítése nem igényel bonyolult konyhai hadműveletet, annyit azért érdemes szem előtt tartani, hogy minél többféle gombát használunk, annál ízesebb és pikánsabb lesz a krém. Lényegében bármelyik gombával kipróbálható, amelyiknek éppen szezonja van, úgyhogy nyugodtan szerezzük be egy-egy különlegesebb (természetesen ehető) példányt is erre az alkalomra.

Forrás Culinary Ginger

Hozzávalók

  • 40 dkg fehér és/vagy barna csiperke
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek margarin/vaj
  • petrezselyem
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 mililiter citromlé

 

A gombákat megtisztítjuk, majd közepes méretűre felaprítjuk.

Egy nagy serpenyőben vajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott hagymát, majd üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát is.

Több részletben beletesszük a gombákat is, amelyet ízlés szerint sózunk, borsozunk, ettől majd levet ereszt. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzön addig sütögetjük, amíg teljesen elfövi a levét, és picit pirulni nem kezd.

Ha ez megtörtént, rádobjuk az aprított petrezselymet, facsarunk rá egy-két csepp citromlevet, ezután pedig lehúzzuk a tűzről.

Végül nem maradt más hátra, mint hogy késes aprítóban krémesre daráljuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago