Mi személy szerint rajongunk azokért a gasztro oldalakért, ahol nemcsak a recept köszön velünk szembe, hanem kapunk egy kis ízelítőt az ételek történetéről is. Éppen ezért ma egy közkedvelt desszert, az Ekler-fánk születését hoztuk el nektek!

Egy korabeli feljegyzés szerint az Eclair-fánk 1603-ban már felszolgálásra került gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában hetedik fogás gyanánt. Egyes ételtörténészek szerint az ekler francia eredetű desszert, amelyet Marie-Antoine Carême híres francia királyi séf készített el először, amikor elkezdett dolgozni a Királyi Palota közelében lévő cukrászdában. A történészek Carême nevéhez kötik a Charlotte torta és a mille feuille feltalálását is. Az első ismert recept D.A. Lincoln Boston Cooking School Cook Book című könyvében jelent meg 1884-ben.

Magyarországon a fánk a XIX. században vált népszerűvé. 1850 előtt Franciaországban pain à la duchesse-nek (“hercegnő kenyérnek”) vagy petite duchesse (“kis hercegnőnek”) nevezték.

eclairs 2903027 1280

Párizs után pedig jött New York! Híres francia cukrászmesterek és séfek vándoroltak át az Újvilágba, ahol megnyitották éttermeiket, cukrászdákat. Hála az istennek az eklerről úgy, ahogy volt meg is feledkeztek, amely ebben az esetben jót tett az étel történetének. Így ugyanis nem vált belőle egy a legtöbb pékségben is kapható, egyszerű mainstream péksüti. Hála olyanoknak, mint Eric Kayser vagy Dominique Ansel igazi műalkotásokká váltak az eklerek: mangóval, málnával, karamellel és matchával, hogy csak néhányat említsünk.

A francia eclair szó villámlást jelent, így többen úgy vélik, hogy az étel alakja miatt kaphatta ezt a beszédes nevet nevét. Könnyű tésztája és habja ugyanis egy csapásra elnyelhető. Ugyanakkor ebben nem lehetünk teljesen biztosak. Mások arra gyanakszanak, hogy a fulguri kővel mutat hasonlatosságot a desszert alakja, amely egy üreges képződmény, és a laza homokban keletkezik villámcsapáskor.

Források: http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/ekler-fank

https://www.puckles.com.au/pages/a-history-of-eclairs

 

Hirdetés: