Categories: Hírek

Ha az Ekler-fánk mesélni tudna

Mi személy szerint rajongunk azokért a gasztro oldalakért, ahol nemcsak a recept köszön velünk szembe, hanem kapunk egy kis ízelítőt az ételek történetéről is. Éppen ezért ma egy közkedvelt desszert, az Ekler-fánk születését hoztuk el nektek!

Egy korabeli feljegyzés szerint az Eclair-fánk 1603-ban már felszolgálásra került gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában hetedik fogás gyanánt. Egyes ételtörténészek szerint az ekler francia eredetű desszert, amelyet Marie-Antoine Carême híres francia királyi séf készített el először, amikor elkezdett dolgozni a Királyi Palota közelében lévő cukrászdában. A történészek Carême nevéhez kötik a Charlotte torta és a mille feuille feltalálását is. Az első ismert recept D.A. Lincoln Boston Cooking School Cook Book című könyvében jelent meg 1884-ben.

Magyarországon a fánk a XIX. században vált népszerűvé. 1850 előtt Franciaországban pain à la duchesse-nek (“hercegnő kenyérnek”) vagy petite duchesse (“kis hercegnőnek”) nevezték.

Párizs után pedig jött New York! Híres francia cukrászmesterek és séfek vándoroltak át az Újvilágba, ahol megnyitották éttermeiket, cukrászdákat. Hála az istennek az eklerről úgy, ahogy volt meg is feledkeztek, amely ebben az esetben jót tett az étel történetének. Így ugyanis nem vált belőle egy a legtöbb pékségben is kapható, egyszerű mainstream péksüti. Hála olyanoknak, mint Eric Kayser vagy Dominique Ansel igazi műalkotásokká váltak az eklerek: mangóval, málnával, karamellel és matchával, hogy csak néhányat említsünk.

A francia eclair szó villámlást jelent, így többen úgy vélik, hogy az étel alakja miatt kaphatta ezt a beszédes nevet nevét. Könnyű tésztája és habja ugyanis egy csapásra elnyelhető. Ugyanakkor ebben nem lehetünk teljesen biztosak. Mások arra gyanakszanak, hogy a fulguri kővel mutat hasonlatosságot a desszert alakja, amely egy üreges képződmény, és a laza homokban keletkezik villámcsapáskor.

Források: http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/ekler-fank

https://www.puckles.com.au/pages/a-history-of-eclairs

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago