Forrás: What's cooking Malta?
A Taste History Meets the Stars („Kóstolj bele a történelembe és találkozz a csillagokkal”) nevű projektet három máltai Michelin-csillagos étterem kezdeményezésével indították el, amelynek keretén belül történelmi gyökerekkel rendelkező ételeket gondolnak újra a helyi szakácsok.
Az első igazán ősi étel a a Papiri „Gentile Selection” ropogós csirkeszárnyak, parmezánnal, élesztővel és nyers laskagombával, amelynek hagyományai Valettában keresendők, pontosabban a közeli domonkos-rendi zárdákban, ahol már levéltári források is említik az ételt.
Az mdinai De Mondion nevű étterem történelmi fogása a lovagkorba repíti vissza a vendégeket, amelynek alapját a helyben vadászott nyúl szolgáltatja, amelyet egykoron lassan főztek meg egy edényben bab, helyi zöldségek, fűszerek és sertészsír felhasználásával. A Malefanti Pasta – amelyet a világhírű NONI étlapján találhatunk meg – pedig Valletta alsó részének háromszáz éves sütési hagyományához köthető.
A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet Málta különleges gasztronómiájára, amelynek sokszínűsége a világ minden tájáról érkező ízek találkozásában rejlik.
[sc name=”facebook” ]
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…