Hírek

Ma van a palacsinta világnapja!

A palacsinta nagyon közkedvelt étel, nemcsak itthon, de a világ többi táján is. Az említett finomság világnapja ráadásul egybeesik a nagyböjt kezdete előtti utolsó nappal. Első hallásra talán véletlennek tűnhet, de közel sem az. Elmeséljük, miért!

A palacsinta története nagyon régre nyúlik vissza, egészen pontosan a római korig kell visszautaznunk. A lepényre emlékeztető tésztákat kövön vagy egyes elképzelések szerint bronzpajzson sütötték meg. Bár ez utóbbi igazsága megkérdőjelezhető, az azonban már nem, hogy a palacsinta nagy szerepet töltött be a római légiók ellátásban, mivel hosszabb ideig is eltartható volt. Ekkoriban azonban nem édes tölteléket használtak, hanem húsosat. A palacsinta szó első írásos megjelenése egy 1577-es kolozsvári glosszákban maradt fent.

A palacsinta fagylalttal tálalva is isteni.

És, hogy mégis mi köze van a palacsintának a húshagyó keddhez? A nagyböjt kezdete előtti utolsó napon ugyanis nemcsak húst ettek utoljára, hanem tojást és zsírt is. Így jött a képbe a palacsinta, ugyanis  ez az étel tökéletesen jól jött ahhoz, hogy a maradék tojást és zsírt felhasználják.

A palacsinta elkészítési módjai egyébként országonként eltérőek lehetnek, de az alapok mindenhol ugyanazok: liszt, tojás, só. Itthon elsősorban a vékony, serpenyőben sütött palacsintát készítjük, de létezik az amerikai és a japán verzió is, amely jóval vastagabb tésztából készül.

Ha szeretnétek megismerni a tökéletes palacsinta tésztájának titkát, akkor itt remek tippeket találtok: http://vajling.hu/2020/01/10/a-palacsinta-sutes-fortelyai/

 

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago