Hírek

Mandarin, az illatos téli gyümölcsünk

A mandarin a déli gyümölcsök egyik legfinomabbika és a két legismertebb citrusféle egyike. Egészséges, alacsony a kalóriatartalma és még a bőrünknek is jót tesz!

A mandarin sokak kedvence, többen szívesebben fogyasztják, mint a narancsot. Egyrészt azért, mert könnyebb megpucolni, másrészt az íze is édesebb.

A mandarin története

Ne ilyen lóhalálával azért! Elsőként fontos tudnunk, hogy a mandarin egy Dél-Kínából származó citrusféle, Európába csak a 19. század folyamán érkezett. A klementin a mandarin kistestvére, amely csupán attól különbözik rokonától, hogy nincs benne mag. Nevét pedig Clement atyáról kapta, aki a mandarinból és a narancsból nemesítette.

A Fülöp-szigeteken és Dél-Kelet Ázsiában vadon termő növény a mandarinfa, amely egz kis termetű és örökzöld faféle. Általában ősszel szüretelik, és októbertől januárig kapható a boltokban.

A mandarin jótékony hatásai

Az illatos és lédús gyümölcs a kínai népi gyógyászatban is közismert, elsősorban a lázas betegeknek ajánlották, akiket a kiszáradástól próbáltak megóvni. Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, emellett A-vitaminban is igen gazdag. Bővelkedik rostokban, így az emésztésre is jó hatással van.

Érdemes még tudni a mandarinról, hogy csökkenti a koleszterin szintet, támogatja a vénák és erek működését. A gyümölcs és leve emellett – fitoncid tulajdonságainak köszönhetően – baktériumellenes hatású. (Több nővényfaj is bocsát ki légzése során olyan anyagokat, melyek a levegőben található mikro-organizmusokat elpusztítják, ezt hívják fitoncid hatásnak.) Illóolaja pedig segít a hangulat javításában.

A mandarinban található nobiletin vegyület pedig képes fokozni az inzulinérzékenységet és a koleszterint is csökkenti.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago