Hírek

Lestyán, avagy egy régi vágású úr a fűszerek világában

A lestyán manapság már a kevésbé ismert fűszernövények közé sorolható itthon, ám  az erdélyi és a román konyha előszeretettel használja. Pedig ez a fűszernövény már illatával is elbódít minket, sőt mi több, még gyógynövényként sem utolsó!

A lestyán, mint gyógynövény

A lestyán görcsoldó tulajdonsággal rendelkezik, emellett lazító és enyhén fájdalomcsillapító hatású. Gyomor ás bélpanaszok esetén is hasznos: javítja az emésztést, mérsékli a szélszorulást, továbbá serkenti az étvágyat. Vizelethajtó tulajdonsága ugyancsak bizonyított.

Jótékony hatását a benne lévő illóolajnak köszönheti, emellett szerves savakat, kumarint, cukrokat, gyantát és csersavakat tartalmaz.

A húgyutak átmosására, igyunk meg egy pohárral a következő főzetből: 2 csapott kávéskanál felaprított, szárított lestyángyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel. Melegítsük fel (de semmiképpen ne forraljuk), majd szűrjük le. Fokozhatjuk vizelethajtó hatását, ha napi 2 csészével fogyasztunk belőle.

Ha emésztési problémával vagy gyomorégéssel állunk szemben, akkor az étkezések között kortyolgassunk el 1-1 csészével.

Vigyázat! Súlyos gyulladással járó vesebetegség esetén tilos a lestyángyökér alkalmazása. Emellett terhesség alatt sem javallott a lestyán fogyasztása.

Lestyán a konyhában

A növény minden része magáénak tudhatja jellegzetes, intenzív “vegeta”-illatú illóanyagát. Főként levesekben, egytálételekben használják, de a reszelt lestyángyökeret salátákhoz is adhatjuk vagy főtt zöldség gyanánt is fogyaszthatjuk. Ajánlatos azonban meghámozni, ugyanis a külseje elég keserű.

Különböző  “szíverősítőkben” is megtalálható, mint a likőrök és gyógynövényes oldatok.  Sőt, mi több fűszer kivonatok is készülnek belőle, úgy mint a vegeta vagy a leveskocka. Hiszen minek ide mesterséges ízfokozó, amikor ott a van nekünk a lestyán!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago