Hírek

Lestyán, avagy egy régi vágású úr a fűszerek világában

A lestyán manapság már a kevésbé ismert fűszernövények közé sorolható itthon, ám  az erdélyi és a román konyha előszeretettel használja. Pedig ez a fűszernövény már illatával is elbódít minket, sőt mi több, még gyógynövényként sem utolsó!

A lestyán, mint gyógynövény

A lestyán görcsoldó tulajdonsággal rendelkezik, emellett lazító és enyhén fájdalomcsillapító hatású. Gyomor ás bélpanaszok esetén is hasznos: javítja az emésztést, mérsékli a szélszorulást, továbbá serkenti az étvágyat. Vizelethajtó tulajdonsága ugyancsak bizonyított.

Jótékony hatását a benne lévő illóolajnak köszönheti, emellett szerves savakat, kumarint, cukrokat, gyantát és csersavakat tartalmaz.

A húgyutak átmosására, igyunk meg egy pohárral a következő főzetből: 2 csapott kávéskanál felaprított, szárított lestyángyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel. Melegítsük fel (de semmiképpen ne forraljuk), majd szűrjük le. Fokozhatjuk vizelethajtó hatását, ha napi 2 csészével fogyasztunk belőle.

Ha emésztési problémával vagy gyomorégéssel állunk szemben, akkor az étkezések között kortyolgassunk el 1-1 csészével.

Vigyázat! Súlyos gyulladással járó vesebetegség esetén tilos a lestyángyökér alkalmazása. Emellett terhesség alatt sem javallott a lestyán fogyasztása.

Lestyán a konyhában

A növény minden része magáénak tudhatja jellegzetes, intenzív “vegeta”-illatú illóanyagát. Főként levesekben, egytálételekben használják, de a reszelt lestyángyökeret salátákhoz is adhatjuk vagy főtt zöldség gyanánt is fogyaszthatjuk. Ajánlatos azonban meghámozni, ugyanis a külseje elég keserű.

Különböző  “szíverősítőkben” is megtalálható, mint a likőrök és gyógynövényes oldatok.  Sőt, mi több fűszer kivonatok is készülnek belőle, úgy mint a vegeta vagy a leveskocka. Hiszen minek ide mesterséges ízfokozó, amikor ott a van nekünk a lestyán!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago