A magyar gasztronómia sok mindenre büszke lehet – arra is, hogy a világon máig egyedülálló módon országos szakmúzeuma van a gasztronómia-történetnek, pontosabban a vendéglátóipar- és kereskedelem-történetnek. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Óbudán, Krúdy egykori házában várja a látogatókat. Ne poros-unalmas kiállításokra számítsunk.

A kereskedelem-történeti kiállítás két évszázadot fog át, többek között egy korabeli utcai séta keretében nézhetünk kirakatokat, vagy térhetünk be (például csokoládé-) üzletekbe. A vendéglátás-történeti kiállításon pedig (mely a 19. század végére röpít vissza minket) a városi polgárság közösségi életének helyszíneit járhatjuk végig: kávéház, étterem, cukrászda, szálloda vendégei leszünk. A berendezések megcsodálása után a tablók olvasásával bővíthetjük ismereteinket – tudásunkat pedig különböző játékokkal tesztelhetjük. Vajon jól tudjuk, milyen összetevők szükségesek a Rákóczi-túrós elkészítéséhez? A Látványraktár jól átlátható üvegpolcai között is hosszan nézelődhetünk, felváltva örvendezve („Jaj, ilyen nekünk is volt!”) és csodálkozva („Hát ez meg micsoda?”). A szeptember 8-ig látható, Rodolfo bűvész életéről szóló időszaki kiállítás csak addig tűnik témájában múzeumidegennek, ameddig rá nem jövünk, hogy többek között a pesti mulatók fénykorába nyerhetünk itt betekintést.

0807 MVKM2

A kiállítások mellett a múzeumnak igazán innovatív a kínálata: kérésre lánybúcsút is szerveznek, ahol a közös bonbonkészítést a vágykeltő fűszerekkel ismerkedés követheti, de csapatépítő és egyéb programokat is vállalnak. Ha élővé szeretnénk tenni a múzeumot, kérjünk interaktív kosztümös tárlatvezetést. Meglepő módon a múzeumnak saját színházterme is van, amelyet a gasztronómiához kapcsolódó – és azon túli programokhoz rendszeresen használnak.

A fotók forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Hirdetés: