Categories: Hírek

Narancs, a téli időszak népszerű gyümölcse

  • A kutatók szerint a narancs egy hibrid növény, tehát nem fordult elő önálló fajként a természetben. Úgy gondolják, hogy a narancs két gyümölcs – a pomelo és a mandarin – keresztezése révén jött létre. Nem ismert, hogy pontosan mikor hozták létre az első narancsot, de az korai hibrid egyedek rendkívül ritkák és drágák lehettek.
  • A narancs Délkelet-Ázsiából és Malajziából származik, Ázsiából először Európába, majd később Amerikába került. Ma a világ számos részén termesztik, a legnagyobb mennyiséget Brazíliában. A termesztett narancs jelentős részéből narancslét készítenek.
  • Jelenleg több mint 600 narancsfajta lé
    tezik világszerte, ezek között találhatunk mindenféle ízű, illatú, színű fajtákat. Létezik olyan narancsfajta, aminek a héja érett állapotban is erőteljes zöld színű marad.
  • A narancsfa virága fehér színű és intenzív, kellemes illatú. A kozmetikai iparban gyakran használják ezt az illatot.
  • A narancs nem utánérő gyümölcs, tehát nem lehet éretlenül leszedni. Az az ideális, ha a fáról már csak érett állapotban szüretelik le.
  • A narancs fontos szerepet töltött be a skorbut gyógyításában. Ez a C-vitamin hiánya okozta táplálkozási betegség körülbelül 2 millió tengerész halálát okozta a 16. és a 18. század között. De hiába fedezték fel az okát, a tengerészek még évekig küzdöttek a betegséggel, a tengeren töltött hosszú hónapok során ugyanis nem tudták megakadályozni a gyümölcsök megromlását.
  • Habár a narancslé a világ legnépszerűbb gyümölcsitala, a friss gyümölcs fogyasztása egészségesebb, mint a narancsléivás, ami ugyan finom, de nagyon sok cukrot tartalmaz.

Ahhoz, hogy szervezetünk egészséges tudjon maradni, fontos a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a kiegyensúlyozott, változatos étrend. Ha a főzés már sehogy sem fér bele a napjába, rendeljen finom ételeket az Interfoodtól, így marad ideje a többi teendőre!

Nyers Marcell

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago