Kókuszkrém konzervet hívtak vissza és vontak ki a forgalomból, miután kiderült, hogy nem engedélyezett anyagok oldódhatnak ki a csomagolásából. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos oldalán közzétett közleményből kiderül, hogy a 400 milliliteres, 2024 március 16-i minőségmegőrzési idejű Aroy-D kókuszkrém konzervek esetében nem engedélyezett anyagok oldódhatnak ki. A forgalmazó Paleo Centrum Kft. visszahívta a boltok polcairól a szóba forgó terméket.

A Paleo Centrum Kft. kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el azt, hanem vigye vissza a vásárlás helyére, hogy meg tudják semmisíteni.

Német hatósági ellenőrzés során biszfenol-A (BPA) és ciklo-di-BADGE (CdB) kioldódást mértek. A Nébih közlése szerint a biszfenol (BPA) az iparban széles körben alkalmazott szintetikus vegyület, amelyet polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártására használnak, melyekből többek között élelmiszerekkel érintkezésben használt eszközök, edények, védőbevonatok, ragasztóanyagok készülnek. Bár több tanulmány szerint a humán BPA expozíció jelenlegi szintje biztonságos, egyes állatkísérletes tanulmányok szerint már alacsony dózisban is toxikus hatásai lehetnek, a potenciális toxikológiai hatások nagyobb mértékben befolyásolhatják a fejlődő szervezetet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: