A sajtos roló az egyik legjobb péksüti a világon. Itt, ott még kapni a boltokban, virágkorát azonban jó néhány évvel ezelőtt érte. Szerintünk ma is megállja a helyét, vendégváró nasiként pedig pláne ideális.
A házi sajtos roló valóban nagyon finom, azért a bolti verzióval óvatosan kell bánnunk. Az ízetlen kiszáradt tészta és a mű tömlős sajt íz, és a tömérdek margarin…Na ezek azok a dolgok, amelyek miatt sokan talán a mai napig ódzkodnak tőle. A kérdés már csak: vajon milyen, ha jó alapanyagokból és házilag készítik? A válasz szerintünk majd magáért beszél!
A házi sajtos rolót mi egyszerűen nem tudjuk megunni, nem tehetünk róla. Ha ti is így vagytok ezzel, akkor irány a konyha, és készítsétek el ezt a bombabiztos receptet!
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta (én a csökkentett zsírtartalmút szoktam használni)
- 5 dl tej (1,5%-os zsírtartalmú)
- 5 evőkanál finomliszt
- 25 dkg trappista sajt (lehet edami, vagy aki szereti, fele füstölt is+ reszelt sajt a díszítéshez)
- 10 dkg teavaj
- 10 dkg tömlős krémsajt (tejszínes)
- 1 kávéskanál só
- 1 db tojás (kenéshez)
A leveles tésztát hosszában, lehetőleg derelyevágóval kb. 2 centis csíkokra vágjuk, és sütőgyűrűre szépen feltekerjük, úgy hogy picit fedjék egymást a rétegek.
A tésztákat megkenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük.
Amíg a sütőben pirulnak, elkészítjük a krémet: a tejet csomómentesen elkeverjük a lisztttel, és sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a sót.
Belekutyuljuk a lereszelt trappista sajtot, és félretesszük hűlni. Hamár langyosra hűlt belekeverjük először a tömlős sajtot, utána a szobahőmérsékletű vajat, ezeket már géppel is lehet keverni, mert sűrű a krém.
Mire ez megvan, a tészta valószínűleg kihűlt, akkor már lehet is tölteni. Habzsákkal a legegyszerűbb, de sima kávéskanállal is kivitelezhető.
A végeit mártsuk reszelt sajtba, és már kész is!