A sajtszósz alapvetően sokféleképpen variálható, és nagyon egyszerűen összerakható. Lehet tálalni sülhúsok mellé, de egy házi készítésű tortilla chipshez is remekül megy.
A szerkesztőség minden tagja rajongással tekint a sűrű, finom sajtszószra, amelyet mi elsősorban steakekhez és tésztákhoz szoktuk tálalni. Bár a boltokban kapható a tasakos, por változat is, mi ezt egyáltalán nem támogatjuk. Egyrészt tele van szükségtelenül sok adalékanyaggal, másrészt lássuk le, meg sem közelítik a házilag készített sajtszósz ízvilágát.
Bár millió változata ismert, nekünk ez az egyik legfinomabb recept közülük, amit valaha kóstoltunk. Kiválóan alkalmas fondü-öntetként is, így ha van otthon fondü-készletünk, akkor ne legyünk restek kipróbálni hozzá.
Egy finom melegszendvicset is remekül feldob egy sűrű, meleg sajtmártás.
Hozzávalók
- 25 dkg sajt (comté)
- 25 dkg gruyére sajt
- 25 dkg sajt (gouda)
- 20 ml pálinka
- 2 dl fehérbor (száraz)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 csapott ek étkezési keményítő
A sajtokat lereszeljük.
Egy vastag falú lábasban gyöngyözésig melegítjük a bort, és belereszeljük a fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a sajtot.
A pálinkával elkeverjük a keményítőt, és ha a sajt már felolvadt és finoman bugyog, belekeverjük.
Még pár percig rotyogtatjuk, ha szükséges, frissen őrölt borssal ízesítjük.
Ha szeretnénk fondüként is ideális, de házi tortilla chipshez is remek. Ha úgy tartja kedvünk tálaljuk nyugodtan húsokhoz is, de rántott zöldségekhez is nagyon ízletes lehet