A csőben sült karalábé főfogásnak vagy tartalmas köretnek is elkészíthető. Krémesen tejszínes belső ropogós sajttal a tetején.
A csőben sült ételekben az az egyik legjobb, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen laktatató fogást tudunk az asztalra varázsolni, de ha úgy tartja kedvünk húsok mellé köretként is adható. A karalábé csőben sütve is nagyon ízletes, a zöldségeket érdemes egy kicsit előfőzni, nem teljesen puhára, csak félig, majd készíteni egy krémes besamell mártást, és az egészet ropogósra megpirítani a sütőben.
Recept
10 dkg sajt
karalábét megpucoljuk, majd kisebb hasábokra, vagy hosszúkás szeletekre vágjuk, és sós vízben 5 percig főzzük. (Akkor jó, ha kicsit még roppanós belül, majd sütés közben megpuhul.)
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat megolvasztjuk, és simára keverjük liszttel, akárcsak mintha egy rántás alapot készítenénk. Ezt a masszát forró tejjel felöntjük, majd sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és sűrűsödésig kb. 2 percig kis lángon főzzük.
A karalábét szépen eloszlatva egy jénai tálba rakjuk, a besamel mártást ráöntjük, majd rászórjuk a reszelt sajtot. Metélőhagymát szórunk a tetejére (elhagyható).
Előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük, akkor lesz kész, ha a tetején lévő sajt megpuhul.
[sc name=”facebook” ][/sc]