Vegáknak

Elbűvölően krémes, sajtos puliszka

A sajtos puliszka tipikus hagyományos étel, melyet főételként, de köretként is elkészíthetünk. 

A kukoricadarából, vagy kukoricalisztből készült puliszka pénztárcabarát és gyors megoldás, ha ripsz-ropsz szeretnénk összedobni valamit, amivel semmi különösebb macera nincs a konyhában. Készíthetjük krémesebbre, vagy akár vágható keménységűre is, a puliszka titka csupán annyi, hogy a lágyabb állag esetében a főzésnél több vizet kell használjunk.

Fotó: Family Style Food

Hozzávalók

20 dekagramm sajt hanyagul darabokra vágvamásfél bögre kukoricadara
5 dekagramm vaj
ízlés szerint

A vizet odatesszük forrni 1 kiskanálnyi sóval. Mikor elkezd forrni lassan, állandó keverés mellett hozzáadjuk a málé lisztet, figyelve arra hogy ne csomósodjon.  Annak függvényeben kell tenni a lisztet, hogy mennyire szeretnénk lágy állagot kapni, ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy főlés közben a puliszka összeáll és megvastagszik.

Miután ez készen van, levesszük a tűzről, majd előkészítünk egy serpenyőt, amelyet vastagon kikenünk vajjal.

Az összeállítás is nagyon könnyű: az aljara körülbelül 1 ujjnyi vastagságú puliszkát teszünk, majd szépen elegyenesítjük a serpenyőben, ezután rátesszük a mar lereszelt sajtot, jó vastagon, majd újra puliszka és a tetejére jön a az utolsó réteg sajt.

Ezt szépen lefedjük, és újra tűzre tesszük, hogy elolvadjon a sajt, és a puliszka és összeálljon. Sült szalonnával, pirított gombával vagy önmagában is fogyasztható ez a mennyei sajtos puliszka.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago