A görög saláta elnevezés feltehetően valamelyik lelkes, magyar turistának köszönhető. Ha azonban megkérdeznénk egy görög embert, hogy mi a görög saláta, akkor minden bizonnyal (hacsak nem a turistákból él) nem igazán tudná miről van szó.
Na persze, nehogy megsajnáljuk őket! A görögök jó mediterrán népként imádják a zöldségeket, és tulajdonképen van is az említett salátára hajazó rokonuk. Ez pedig a Horiatiki (χωριάτικη) nevet viseli, amely magyarul annyit tesz, hogy falusi-vagy parasztsaláta. A A Horiatiki saláta régen a szegény emberek eledele volt, azt tettek bele, amit éppen otthon találtak. Kezdetben ez csak paprika, paradicsom és hagyma volt, csak később került bele a feta és az olívabogyó.
A mai klasszikus Horiatiki saláta hozzávalói:
Először elkészítjük a horiatiki alapját! A citromlevet, az olíva olajat és a morzsolt oregánót összekeverjük egy tálban, és hagyjuk akár egy-két órát is pihenni, hogy szépen összeérjenek az ízek. Az uborkát, a hagymát és a paradicsomot összevágjuk kockákra és egy tálba helyezzük őket. Következhetnek az olívabogyók, ha magosat vásároltunk, akkor mindenképpen magozzuk ki, nehogy rájuk harapva kellemetlen meglepetésben legyen részünk!
A fetákat kisebb kockákra vágjuk, majd hozzáadhatjuk a tálban lévő zöldségekhez. Ezután locsoljuk meg az oregánós öntettel. A salátaleveleket egy tányérra helyezzük, majd gusztusosan tegyük középre a horiatikit. 1 órára állni hagyhatjuk a hűtőben,, isteni köret lehet belőle!
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…