Ugyan ki ne ismerné ezt a ropogós finomságot, amely pikk-pakk kész? A lyoni hagyma egyszerűsége ellenére minden fogást mennyei szintre emel. 

A sült hagyma, vagy elegánsabb nevén lyoni hagyma nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is, ráadásul sokkal finomabb és olcsóbb is, mint a ű bolti. Rengeteg mindenhez nagyon jól megy: a hamburgereken és a hotdogokon át, a különböző sülteket is feldobja, de mi például a salátán is el tudjuk képzelni.

lyoni hagyma
Forrás: WiskAffair

Hozzávalók

vöröshagyma
rétesliszt
bő olaj a sütéshez

A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és felszeleteljük. (Kb. 2-3 milliméteres szeletek teljesen megfelelőek, ne legyen se túl vékony, se túl vastag)

A felszeletelt hagymát alaposan szétszedegetjük, megforgatjuk a lisztben, hogy mindenhol beborítsa a hagymákat. A felesleges lisztet pedig szita segítségével rázzuk le róla, mert az olajban úgyis csak megégne.

Az olajat közepes lángon hevítsük fel, és kis adagokban kezdjük el kisütni a hagymát. Azért nem szabd egyszerre sokat sütni, mert mert egyrészt nem tud olyan gyorsan sülni, emiatt kiengedi a hagyma a levét, és inkább csak fő, mint sü. Ebben az esetben pedig a hagyma zsíros és plöttyedt lesz, nem olyan ropogós, amilyet szeretnénk.

Olykor érdemes átkevergetni a hagymát, és legyünk óvatosak, megégni sem szabad hagyni, akkor ugyanis keserű lesz a végeredmény. Ne hagyjuk magára egy pillanatra sem, az a biztos.

Ha már szép zsemleszínűre sült, szedjük ki a hagymát egy papírtörlőre, és ha felitattuk a felesleges olajat akkor átmehetnek egy tiszta papírtörlőre.

Az összes hagymával járjunk el a fentiek szerint (sütés, csöpögtetés, felitatás), amíg elfogy. A leitatást mindig tiszta papírtörlőn végezzük. Teljesen hűtsük ki és szárítsuk le a hagymát, mielőtt elcsomagoljuk. A tárolódobozt is kibélelhetjük tiszta papírtörlővel, mellesleg hosszú ideig, akár 1-2 hétig is eláll, már ha addig el nem fogy!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: