Vegáknak

Tehén nélküli tehéntejet állítottak elő élesztőből

Tehenek nélküli, élesztőből kivont mesterséges tehéntejet állítottak elő a tel avivi egyetem kutatói. 

Ma már igen kevesen gondolják azt, hogy a tejtermékek zöldellő legelők melletti farmokon készülnek, ahol a bocik is örömmel élik le életüket. Egyre több információ van arról, milyen szenvedésen mennek keresztül a nagyüzemi tejtermelés áldozatai, és az sem kétséges, hogy a tejtermékek ész nélküli gyártása mekkora károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek.

A kutatók szerint az elmúlt negyven évben a nagyüzemi állattartás globális jelenséggé vált, ahol a higiéniátlan körülmények, a stressz és a rendkívül intenzív életciklus miatt a nagyüzemi állatok folyamatos gyógyszerezésre szorulnak: Amerikában az összes antibiotikum 80, Európában pedig 65 százalékát használják fel a beteg haszonállatok kezelésére.

Az Imagindairy névre keresztelt vállalat célja, hogy olyan folyadékot állítsanak elő, mely a tehéntej összes hasznos tápanyagát tartalmazza, mindezt úgy, hogy sem a környezetet, sem a teheneket nem károsítjuk vele.

Fotó: Israel21

A vállalat a tej előállítása mellett sajtok kifejlesztését is célul tűzte ki. Ezek az élesztőből készült termékek nem csak hasonlítanak a valódi tejtermékekre, de sokkal egészségesebbek is, hiszen nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket. A mesterséges tehéntejet a modern géntechnológia segítségével fejlesztették ki,  az élesztő átalakításával.

Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago