Vegáknak

Tehén nélküli tehéntejet állítottak elő élesztőből

Tehenek nélküli, élesztőből kivont mesterséges tehéntejet állítottak elő a tel avivi egyetem kutatói. 

Ma már igen kevesen gondolják azt, hogy a tejtermékek zöldellő legelők melletti farmokon készülnek, ahol a bocik is örömmel élik le életüket. Egyre több információ van arról, milyen szenvedésen mennek keresztül a nagyüzemi tejtermelés áldozatai, és az sem kétséges, hogy a tejtermékek ész nélküli gyártása mekkora károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek.

A kutatók szerint az elmúlt negyven évben a nagyüzemi állattartás globális jelenséggé vált, ahol a higiéniátlan körülmények, a stressz és a rendkívül intenzív életciklus miatt a nagyüzemi állatok folyamatos gyógyszerezésre szorulnak: Amerikában az összes antibiotikum 80, Európában pedig 65 százalékát használják fel a beteg haszonállatok kezelésére.

Az Imagindairy névre keresztelt vállalat célja, hogy olyan folyadékot állítsanak elő, mely a tehéntej összes hasznos tápanyagát tartalmazza, mindezt úgy, hogy sem a környezetet, sem a teheneket nem károsítjuk vele.

Fotó: Israel21

A vállalat a tej előállítása mellett sajtok kifejlesztését is célul tűzte ki. Ezek az élesztőből készült termékek nem csak hasonlítanak a valódi tejtermékekre, de sokkal egészségesebbek is, hiszen nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket. A mesterséges tehéntejet a modern géntechnológia segítségével fejlesztették ki,  az élesztő átalakításával.

Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago