Ha kedveled az édesburgonyát, érdemes kísérletezni vele, és különféle variációkban kirpóbálni. Ebben a receptben az édesburgonya, a feta és a fokhagymás vaj kombinációja dominál.
Az édesburgonya az utóbbi időben itthon is népszerű alapanyag lett, és ez nem véletlen: a batáta néven is ismert gumós élelmiszer igazán különleges, jellegzetes ízvilágú zöldség, amelyet rendkívül változatosan elkészíthetsz. Jó pirítva, pürésítve, sütve, és krémleves-alapanyagnak is kiváló. Most egy tepsiben készült variációt mutatunk, amit fokhagymás vajjal kenünk meg, a tetejére pedig feta sajtot teszünk.
Sült édesburgonya fokhagymás vajjal és fetával
4 közepes méretű édesburgonya
10 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk friss kakukkfű
1 tk friss petrezselyem
chilipehely
só
10 dkg feta
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Az édesburgonyát alaposan megmossuk, végüket levágjuk, majd kettévágjuk a zöldségeket.
Egy tálban összekeverjük az olvasztott vajat a zúzott fokhagymával, a felaprított kakukkfűvel és petrezselyemmel, a chilipehellyel és a sóval.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd elrendezzük rajta a burgonyákat. Megkenjük a vajas-fokhagymás keverék felével úgy, hogy mindenhol érje őket a máz, majd betoljuk a sütőbe, és 40-45 perc alatt készre sütjük őket.
Ha a villa könnyen belemegy a húsukba, kivesszük őket a sütőből, és egy krumplinyomó vagy villa segítségével megnyomkodjuk a tetejüket.
Újra megkenjük őket a fokhagymás vajjal, megszórjuk a fetával, és körülbelül 5 percre visszarakjuk a sütőbe. Melegen tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]