Categories: ReceptekVegáknak

Sült édesburgonya fokhagymás vajjal és fetával

Ha kedveled az édesburgonyát, érdemes kísérletezni vele, és különféle variációkban kirpóbálni. Ebben a receptben az édesburgonya, a feta és a fokhagymás vaj kombinációja dominál. 

Az édesburgonya az utóbbi időben itthon is népszerű alapanyag lett, és ez nem véletlen: a batáta néven is ismert gumós élelmiszer igazán különleges, jellegzetes ízvilágú zöldség, amelyet rendkívül változatosan elkészíthetsz. Jó pirítva, pürésítve, sütve, és krémleves-alapanyagnak is kiváló. Most egy tepsiben készült variációt mutatunk, amit fokhagymás vajjal kenünk meg, a tetejére pedig feta sajtot teszünk.

Sült édesburgonya fokhagymás vajjal és fetával

4 közepes méretű édesburgonya
10 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk friss kakukkfű
1 tk friss petrezselyem
chilipehely

10 dkg feta

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Az édesburgonyát alaposan megmossuk, végüket levágjuk, majd kettévágjuk a zöldségeket.

Egy tálban összekeverjük az olvasztott vajat a zúzott fokhagymával, a felaprított kakukkfűvel és petrezselyemmel, a chilipehellyel és a sóval.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd elrendezzük rajta a burgonyákat. Megkenjük a vajas-fokhagymás keverék felével úgy, hogy mindenhol érje őket a máz, majd betoljuk a sütőbe, és 40-45 perc alatt készre sütjük őket.

Ha a villa könnyen belemegy a húsukba, kivesszük őket a sütőből, és egy krumplinyomó vagy villa segítségével megnyomkodjuk a tetejüket.

Újra megkenjük őket a fokhagymás vajjal, megszórjuk a fetával, és körülbelül 5 percre visszarakjuk a sütőbe. Melegen tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

1 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

1 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago