A csúnyácska, ám de különleges gyümölcs: a naspolya

Ne is tagadjuk, hogy a naspolya nem a szépségével válik ki a többi gyümölcs közül. A látszat mégis csal, ami benne van, nagyon is értékes! Elmeséljük miért érdemes fogyasztani, és hogyan válhat belőle isteni lekvár!

A naspolya már Teofrasto ókori görög filozófus növényleírásában is szerepel, és körülbelül a 3000 éve termesztik. Feltehetően Közép-Ázsiából származó növény, közeli rokona az almának, a körtének és a birsnek. Egyes források szerint Japánból származik, míg mások Kínát említik. Késő ősszel érik meg, így itt van az ideje, hogy nyitott szemmel járjunk a piacokon, hátha belebotlunk. A fáról leszedve még kemény és ehetetlen gyümölcs, érlelés után (régebben szalmára terítve érlelték) viszont, héja leválik róla és íze is édesebbé válik. Ahogy a kökényhez vagy a somhoz hasonlóan, a naspolya is úgy a legfinomabb, ha megcsípi a fagy, és csak ezután szüreteljük le.

Mire jó a naspolya?

Az almafélék között is kiemelkedő mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Magas a pektin, azaz növényi rost tartalma, így főzhetünk belőle lekvárt is. Cserzőanyagokban is bővelkedik, emellett kalcium és vas is található benne. Magas vastartalma miatt vérzékenyeknek is ajánlott.

Naspolyalekvár

Hozzávalók

  • 3 kg naspolya
  • 6 dl víz
  • 50 dkg cukor

A teljesen érett, egészséges naspolya húsát kinyomkodjuk a héjából (ami pergamenszerűen elálló), majd lemérjük. Ezután egy fazékba helyezzük, ahol kilogrammonként 2 dl vizet adunk hozzá, majd pépesre főzzük. Egy nagyobb lyukú  szitán átnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön állandó kevergetés mellett forraljuk.

Végül még tűzforrón üvegekbe töltjük, lezárjuk őket, és a fejük tetejére állítjuk. Legalább 24 órát pihentetjük. Palacsintára kenve egyszerűen isteni és különleges!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Torma, ami nem viccel – új ízbomba húsvétra az Univertől!

Az idei húsvét garantáltan könnyeket csal a szemedbe – méghozzá az ízélménytől! Az Univer egy…

2 hét ago

Zöld csoda egy csészében – Miért isszák egyre többen a matcha teát?

Ha eddig csak annyit tudtál a matcháról, hogy valami furcsa zöld por, amit a fiatalok…

2 hét ago

Fedezd fel a Mosóparfüm varázsát: Friss megközelítés a mosóillatok világában

A mosási szerek dinamikus világában a Mosóparfüm kedvenccé vált azok körében, akik friss, tartós illatot…

4 hét ago

A Z generáció szakít az alkohollal? Új trend hódít a fiatalok körében

Az utóbbi években látványosan megváltozott a fiatalok viszonya az alkoholmentes italokhoz. A HEINEKEN és az…

2 hónap ago

Randi a Mekiben? Valentin-napi varázslat a Nyugati téren!

Ha idén valami igazán különleges élményt keresel Valentin-napra, a McDonald’s Nyugati téri étterme egy romantikus…

2 hónap ago

Zuhanykabinos spa-élmény otthon: Pihenés és könnyű desszertek a tökéletes estéhez

A szombat este sokak számára a hétvége legjobb része: ilyenkor van idő kicsit lelassulni, feltöltődni…

4 hónap ago