Csokoládés málnás mousse torta – egy születésnap margójára
Csokoládés-málnás mousse torta receptje
Számomra a málna és a csokoládé egy tökéletesen összeillő páros, így nem véletlenül döntöttem el, hogy következő próbálkozásként, ami a tortákat illeti egy csokoládés málnás mousse tortát fogok elkészíteni, természetesen telis-tele csokival.
Plusz motivációként egy közelgő születésnap miatt is szerettem volna bizonyítani és végül is a tányérokat elnézve büszkén megveregettem a vállamat. Így hát csoki fanok, következzen a tömény mennyország!
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)
Tésztához:
200 g étcsokoládé
6 evőkanál vaj
1 teáskanál vanília aroma
4 tojás szétválasztva
75 g barnacukor
A tejcsokoládés mousse réteghez:
300 ml tejszín
340 g tejcsokoládé
3 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
3 tojás sárgája
A málnás réteghez:
1 evőkanál víz
1 teáskanál zselatin
220 g fagyasztott málna
1 teáskanál cukor
100 g fehér csokoládé
100 ml tejszín
Lássuk, hogyan is készül ez a tömény gyönyör, csokoládés málnás mousse torta
Első körben a torta alját készítsük el.
Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét, majd adjuk hozzá a vajat. Addig keverjük, amíg a vaj fel nem olvad.
A krémet hagyjuk hűlni kb. egy 5 percet, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és a vanília aromát.
A tojások fehérjét verjük kemény habbá, úgy, hogy a barna cukrot fokozatosan adjuk hozzá.
Ha ezzel megvagyunk, akkor a csokis krémet és a habot óvatosan keverjük össze.
Egy sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra, illetve egy 22 cm-es tortaformát vajazzunk ki és ebbe öntsük a csokis krémet. 20-25 perc alatt süssük készre, majd 1 órát hagyjuk hűlni.
Következő feladatunk a tej csokis réteg elkészítése.
Vízgőz felett a tejcsokoládét olvasszuk fel, a tejszínt verjük kemény habbá.
A tojás sárgákat is verjük fel, majd a vizet a cukorral keverjük össze egy edényben, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk sűrű sziruppá.
Miután a szirup 1-2 percet hűlt, adjuk hozzá a tojás sárgákhoz.
A csokoládét a tejszínnel óvatosan keverjük össze, ha mindezt jól összedolgoztuk, mehet bele a tojássárgás szirupos keverék.
A krémet öntsük a kihűlt tortalapra és 30 percre tegyük be a hűtőbe.
Végül készítsük el a málnás réteget is.
Botmixer segítségével daráljuk össze a málnát, majd egy kis szita segítségével passzírozzuk át, úgy hogy a magok már ne okozzanak problémát a továbbiakban.
A kinyert málnaléhez adjunk egy teáskanál cukrot, amivel 5 percig forraljuk.
Miután a málna kicsit hűlt, a zselatint a vízzel keverjük össze és adjuk a léhez.
Vegyük elő a fehér csokit is és öntsük a még meleg málnához, keverjük addig, amíg a csoki fel nem olvad.
Az előírt mennyiségű tejszínt verjük kemény habbá, először csak 1/3-át, majd a maradékot is hozzáadhatjuk a krémhez és óvatosan keverjük össze őket.
Végül a krémünket öntsük rá a tortára és tegyük hűtőbe egy éjszakára.
A végeredmény egy csupa csokis íz kavalkád, ahol az ízlelőbimbók nem maradnak szárazon!