A mogyoróvajas keksz egy gyors és isteni finom, ropogós finomság, aminek a tésztáját bármilyen plusz alapanyaggal ki tudjuk egészíteni. 

A mogyoróvaj az angolszász étkezési kultúra egyik legnépszerűbb fogása, amely nem keverendő össze a mogyorókrémmel. Míg utóbbi általában rengeteg cukorral és csokoládé kiegészítésével készül (lásd Nutella), addig a minőségi mogyoróvaj lényegesen  egészségesebb. Bár a sós mogyoróvaj a mogyorókrémhez hasonlóan igencsak kalóriadús, de cserébe tele van mindenféle hasznos tápanyaggal, ami csokoládéval készült testvéréről már nem igazán mondható el. Természetesen ebből is olyat érdemes vadásznunk a boltokban, amely mentes az adalékanyagoktól és a hozzáadott cukortól.

A mogyoróvaj nem csak a kekszekhez, de a többi klasszikus amerikai édességekhez is jól passzol, így például a brownie-t és a muffint is különösen izgalmassá varázsolja.

mogyoróvajas keksz
fotó: Tasty

Hozzávalók

50 g búzaliszt (BL55)90 g mogyoróvaj
75 g barnacukor
1 db tojás (apró, “S”-es méretű)
55 g vaj
1 teáskanál sütőpor

 

A puha vajat és mogyoróvajat kimérjük egy tálba, majd összekeverjük a cukorral és a tojással.

Ezután hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát.

20-24 apró gömböt formázunk a tenyerünkben, szilikonos sütőpapírra rakjuk őket és óvatosan ellapítgatjuk őket. 170 C-os sütőben 10-14 perc alatt megsütjük a kekszeket.

Fémdobozban tárolva sokáig eltartható a mogyoróvajas keksz!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!