A pasta alla norma egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb tészta Szicíliából, amit feltétlenül érdemes elkészíteni a padlizsán szezonban. 

A padlizsánt a legtöbben padlizsánkrém formájában ismerik, pedig a püspöklila zöldség sokféleképpen elkészíthető: lehet belőle köret, egytálétel, csőben sült, leves vagy épp tésztafeltét is. Ez utóbbira jó példa Szicília egyik legismertebb étele, a pasta alla norma.

A mediterrán hangulatú tészta mindössze négy fő alapanyagokból áll: tészta, padlizsán, paradicsom és egy kevéske érett sajt. Az egyszerű, de nagyszerű fogás bármilyen tésztafélével készülhet, sőt mi több, még pizzára is rakható, a paradicsomos-padlizsános keverék pizzafeltétként is kiválóan működik.

Pasta alla norma

300 g penne
200 g padlizsán
150 g ricotta
350 g konzerv paradicsom
50 g vöröshagyma
0.5 teáskanál olívaolaj (1 kávéskanál, extra szűz)
1 gerezd fokhagyma
5 levél bazsalikom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A padlizsánt kockákra vágjuk, megsózzuk. Addig hagyjuk állni, amíg levet nem eresztett.

A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.A nagyobb lábosban olajat hevítünk, majd beletesszük a hagymát és fokhagymát.

Hozzáadjuk a padlizsánt, a paradicsompürét, sót és borsot, majd főzzük 15-20 percig.

Közben sós, lobogó vízben feltesszük főni a tésztát, és amikor kész, a szósszal együtt tálaljuk. Bazsalikomlevéllel, átnyomkodott ricottával tálaljuk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Hirdetés: