A kéksajtos karfiolleves selymes, intenzív krémleves, ami bármikor jól esik, különösen a hűvös, téli napokon.
Imádjuk a karfiolos ételeket, mert táplálóak és finomak, arról nem is beszélve, hogy tele vannak vitaminnal, így az őszi-téli szezonban különösen ajánlott a fogyasztásuk. Se szeri, se száma a karfiolból készült krémlevesnek, készülhet belőle hagyományos, magyaros változat grízgaluskával, valamint sűrű, kiadós krémleves is, amit a legkülönfélébb alapanyagokkal, fűszerekkel, például a jellegzetes ízű és illatű kéksajttal is ízesíthetünk.
1 nagyobb fej karfiol
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 burgonya
5 dkg vaj
15 dkg kéksajt
1.5 dl tejszín
1 liter alaplé
2 babérlevél
só, bors
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
A zöldségeket lassú tűzön körülbelül 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a kis kockákra vágott burgonyát és a rózsáira szedett, feldarabolt karfiolt. Egy-két percig pirítjuk, majd enyhén fűszerezzük a zöldségeket.
Felöntjük az alaplével, és hagyjuk felforrni. 2-3 perc elteltével lassú tűzön 10-15 percig főzzük, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
Belekeverjük a kéksajt felét, és botmixerrel összeturmixoljuk a levest. Hozzáadjuk a tejszínt, majd hagyjuk ismét felforrni. Megkóstoljuk, és ha szükséges ízesítünk.
Kéksajtot morzsolunk a tetejére, és forrón tálaljuk.
[sc name=”facebook” ][/sc]
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…