A kovászos uborka az egyik legnépszerűbb nyári savanyúság, amit néhány egyszerű szabályt betartva bárki könnyen elkészíthet.
Bár a kovászos uborkát természetesen készen is meg lehet vásárolni, a házi készítésű savanyúságnál egyszerűen nincs finomabb. Elkészíteni egyébként nagyon egyszerű, de talán pont ezért könnyű is elrontani. Az egyik leggyakoribb hiba rögtön az, hogy sokan húsz fok alatt állnak neki a kovászos uborkának, így az érési folyamatok nem tudnak beindulni, mert nincs elég meleg hozzá.
Kovászos uborka
2.3 kg apró uborka
2 csokor kapor
5 ek só (púpozott)
1 fej fokhagyma
1 db torma
1 szelet kenyér (vastag)
Az uborkát körömkefével folyó víz alatt nagyon alaposan megtisztítjuk, az egyik végét körülbelül a kétharmadáig négybe vágjuk.
Az uborkákat egy ötliteres üvegbe töltjük, majd közéjük dugjuk a megtisztított, megmosott fokhagymát és tormát. Annyi helyet hagyjunk az üvegben, hogy a tetejére oda tudjuk tenni a kaprot és a kenyeret.
Hozzáadjuk a sót, és a forrásban lévő vízzel felöntjük.
Tetejére jön a kapor és a kenyér, illetve a kistányér a tetejére (nem fedővel zárjuk le!), utána pedig kirakjuk a napra.
A második nap végén levesszük a kenyeret és további egy napig érleljük. A napsütés mennyiségétől függően 2-4 nap alatt érik be az uborka. Ha már érettnek tűnik, kóstoljuk meg, hogy tényleg jó-e!
Amikor megértett az uborka, szedjük ki, szűrjük le a vizet, vegyük ki az üvegből a kenyeret és a kaprot, majd öntsük rá vissza a leszűrt levet. Ezután tegyük a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll!
[sc name=”facebook” ]