A tökéletes chilis bab egyszerre fűszeres és enyhén édes, na és persze telis-tele van babbal és kukoricával. Mi nagyon gyakran készítjük, mert csupán néhány alapanyagra van szükségünk hozzá, ráadásul újramelegítve is ugyanolyan finom, mint frissen készítve.
A chilis bab receptje nagyon egyszerű és tulajdonképpen sok dolgunk sincs vele. Bár nagyon változatos a fellelhető receptek tárháza, ám itt nem az alapanyagok különbözősége tűnik fel, sokkal inkább a főzési időben vannak nagyobb eltérések. Mi gyakran a gyorsított verziót készítjük, hiszen ilyenkor szűk félóra alatt már a tányérunkon van az étel. Azt viszont be kell lássuk, hogyha időt szánunk rá, és bizony 1 órán át, lassú tűzön készítjük, akkor érnek össze igazán az ízek, és lesz nagyon finom, sűrű a szaftja.
Most nem voltunk léhák, úgyhogy a hosszabb főzési idővel tálaltuk Nektek.
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 500 gramm darált hús (marha, sertés vagy vegyes)
- 1 liter passzírozott paradicsom
- 4 doboz vörösbab
- 1 doboz kukorica
- 1 teáskanál római kömény
- ízlés szerint chili
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só és bors
Kockázzuk össze a hagymákat, majd dinszteljük meg őket egy kis olajon. Ha kész a hagyma, mehet rá a fűszerpaprika, keverjük össze egy perc alatt, hagyjuk, hogy megolvadjon a paprika.
Adjuk hozzá a darált húst, kifehéredésig főzzük, ha esetleg leragad, adhatunk hozzá egy kis vizet is.
Ha készen van a darált hús, mehet rá a paradicsomlé és a lecsöpögtetett bab- és kukoricakonzerv. Fűszerezzük, ízlés szerint mehet bele a chili, cukor, só, bors és a római kömény. Ha felforrt a szósz, kóstoljuk meg, utána tudjuk még ízesíteni a fűszerekkel.
Lassú tűzön kb. 60 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik és a paradicsomlé mennyisége nem csökken. Friss kenyérrel tálalva isteni.