Cupákos

Jambalaya, a New Orleans-i rizses hús

A jambalaya némileg ismeretlen étel idehaza, pedig a rizses, kolbászos, fűszeres fogás a magyar konyha pikáns-karakteres ízvilágába is tökéletesen belepasszol. 

Ahány ház, annyi jambalaya. Az biztos, hogy rizs mindig van benne, és legtöbbször kolbász is, illetve a különféle friss zöldségek és az illatos fűszerek sem maradhatnak el. A kissé idegenül hangzó jambalaya (ejtsd dzsámbálájá) a kreol és a cajun gasztronómia étele, amely leginkább New Orleans és Louisiana konyháiban örvend nagy népszerűségnek.

Igaz, a jambalaya a világ másik végéről származik, de semmi olyan alapanyag nem szükségeltetik az elkészítéséhez, amit az itthoni közértekben ne tudnátok könnyűszerrel beszerezni, és olyan különleges konyhai technológiát sem igényel, amelynek ne lenne birtokában a legtöbbünk. Bár nehéz elszúrni, de tökéletesíteni azért mindig lehet, így Marcell kollégánk megmutatja Nektek, mire kell odafigyelni, és milyen alapanyagokból érdemes itthon elkészíteni az amerikai konyha méltán híres rizses egytálételét.

Hozzávalók

20 dkg hosszú szemű rizs
10 dkg kolbász
5 dkg vaj
1 közepes lilahagyma
1 közepes paprika
3 fokhagyma
1 ek paprikamagolaj
1 dl száraz fehérbor
0.5 l víz

Vajon megpirítjuk a vékonyra szelt lilahagymát, és hozzátesszük az apró kockákra vágott paprikát.

Amíg pirul a hagyma és a paprika, addig a kolbászt széltében kettévágjuk, és kikanalazzuk belőle a húst.

Ha a paprika és a hagyma megdinsztelődött, akkor hozzátesszük a felvágott fokhagymát, és kb. két percig pirítjuk.

Ezután hozzárakjuk a kolbász húst, majd az egészet lepirítjuk. Egy kevés paprikamagolajjal ízesítünk, de használhatunk helyette tört paprikát is.

Ha a hús picit megpirult, hozzátesszük a rizst, majd az egészet óvatosan átforgatjuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort és a fél liter vizet, majd 15-20 perc alatt készre főzzük.

Míg fő a rizsünk, a paradicsomot felkockázzuk, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. A kész jambalayahoz hozzákeverjük a friss zöldségeket, majd melegen tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago