A jambalaya némileg ismeretlen étel idehaza, pedig a rizses, kolbászos, fűszeres fogás a magyar konyha pikáns-karakteres ízvilágába is tökéletesen belepasszol.
Ahány ház, annyi jambalaya. Az biztos, hogy rizs mindig van benne, és legtöbbször kolbász is, illetve a különféle friss zöldségek és az illatos fűszerek sem maradhatnak el. A kissé idegenül hangzó jambalaya (ejtsd dzsámbálájá) a kreol és a cajun gasztronómia étele, amely leginkább New Orleans és Louisiana konyháiban örvend nagy népszerűségnek.
Igaz, a jambalaya a világ másik végéről származik, de semmi olyan alapanyag nem szükségeltetik az elkészítéséhez, amit az itthoni közértekben ne tudnátok könnyűszerrel beszerezni, és olyan különleges konyhai technológiát sem igényel, amelynek ne lenne birtokában a legtöbbünk. Bár nehéz elszúrni, de tökéletesíteni azért mindig lehet, így Marcell kollégánk megmutatja Nektek, mire kell odafigyelni, és milyen alapanyagokból érdemes itthon elkészíteni az amerikai konyha méltán híres rizses egytálételét.
20 dkg hosszú szemű rizs
10 dkg kolbász
5 dkg vaj
1 közepes lilahagyma
1 közepes paprika
3 fokhagyma
1 ek paprikamagolaj
1 dl száraz fehérbor
0.5 l víz
Vajon megpirítjuk a vékonyra szelt lilahagymát, és hozzátesszük az apró kockákra vágott paprikát.
Amíg pirul a hagyma és a paprika, addig a kolbászt széltében kettévágjuk, és kikanalazzuk belőle a húst.
Ha a paprika és a hagyma megdinsztelődött, akkor hozzátesszük a felvágott fokhagymát, és kb. két percig pirítjuk.
Ezután hozzárakjuk a kolbász húst, majd az egészet lepirítjuk. Egy kevés paprikamagolajjal ízesítünk, de használhatunk helyette tört paprikát is.
Ha a hús picit megpirult, hozzátesszük a rizst, majd az egészet óvatosan átforgatjuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort és a fél liter vizet, majd 15-20 perc alatt készre főzzük.
Míg fő a rizsünk, a paradicsomot felkockázzuk, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. A kész jambalayahoz hozzákeverjük a friss zöldségeket, majd melegen tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá.
[sc name=”facebook” ]
Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…