Cupákos

Jambalaya, a New Orleans-i rizses hús

A jambalaya némileg ismeretlen étel idehaza, pedig a rizses, kolbászos, fűszeres fogás a magyar konyha pikáns-karakteres ízvilágába is tökéletesen belepasszol. 

Ahány ház, annyi jambalaya. Az biztos, hogy rizs mindig van benne, és legtöbbször kolbász is, illetve a különféle friss zöldségek és az illatos fűszerek sem maradhatnak el. A kissé idegenül hangzó jambalaya (ejtsd dzsámbálájá) a kreol és a cajun gasztronómia étele, amely leginkább New Orleans és Louisiana konyháiban örvend nagy népszerűségnek.

Igaz, a jambalaya a világ másik végéről származik, de semmi olyan alapanyag nem szükségeltetik az elkészítéséhez, amit az itthoni közértekben ne tudnátok könnyűszerrel beszerezni, és olyan különleges konyhai technológiát sem igényel, amelynek ne lenne birtokában a legtöbbünk. Bár nehéz elszúrni, de tökéletesíteni azért mindig lehet, így Marcell kollégánk megmutatja Nektek, mire kell odafigyelni, és milyen alapanyagokból érdemes itthon elkészíteni az amerikai konyha méltán híres rizses egytálételét.

Hozzávalók

20 dkg hosszú szemű rizs
10 dkg kolbász
5 dkg vaj
1 közepes lilahagyma
1 közepes paprika
3 fokhagyma
1 ek paprikamagolaj
1 dl száraz fehérbor
0.5 l víz

Vajon megpirítjuk a vékonyra szelt lilahagymát, és hozzátesszük az apró kockákra vágott paprikát.

Amíg pirul a hagyma és a paprika, addig a kolbászt széltében kettévágjuk, és kikanalazzuk belőle a húst.

Ha a paprika és a hagyma megdinsztelődött, akkor hozzátesszük a felvágott fokhagymát, és kb. két percig pirítjuk.

Ezután hozzárakjuk a kolbász húst, majd az egészet lepirítjuk. Egy kevés paprikamagolajjal ízesítünk, de használhatunk helyette tört paprikát is.

Ha a hús picit megpirult, hozzátesszük a rizst, majd az egészet óvatosan átforgatjuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort és a fél liter vizet, majd 15-20 perc alatt készre főzzük.

Míg fő a rizsünk, a paradicsomot felkockázzuk, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. A kész jambalayahoz hozzákeverjük a friss zöldségeket, majd melegen tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago