A lencsegulyás nagyon finom és laktató, így ha gazdagok nem is leszünk tőle, az fix, hogy nem maradunk éhesek.

Gulyáslevest minden bizonnyal már evett a többség, a lencsegulyás pedig ehhez hasonló: nagyon laktató és elképesztően finom, ha nincs hozzá második féle, úgy sem maradunk éhesek.

A lencse pedig még egészséges is: A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található, és mint a hüvelyesek általában, növényi fehérjében is bővelkedik. Igazán kár, hogy többnyire csak Szilveszter környékén fogyasztjuk, és ha gazdagok nem is leszünk tőle, egészségesek ellenben igen!

Ha pedig a húst is kihagyjátok belőle, akkor igazán egészséges fogás válik belőle.

Hozzávalók

  • 5 dkg lencse
  • 1 db csirkemell filé (vagy marhahúsból is lehet készíteni)
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  •  ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (őrölt)
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1.5 l víz

 

A lencsét előző este beáztatjuk.

A megtisztított húst felkockázzuk. A megtisztított vöröshagymát apróra összevágjuk, a megtisztított sárgarépát felkarikázzuk.

Pár evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, lehúzva a tűzről megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával, őrölt borssal. Visszatesszük a tűzre, és rádobjuk a húskockákat, megvárjuk, míg levet ereszt kicsit a hús (pörköltet kezdünk el készíteni tulajdonképpen).

Rádobjuk a sárgarépát, a leszűrt lencsét, a gyökereket, a babérleveleket, és felöntjük kb. 1,5 liter vízzel (főzés közben pótoljuk a vizet).

Ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor csipetkét is főzünk hozzá: amikor majdnem puha a lencse és a hús, akkor beletesszük a sót, és belecsipegetjük a csipetkét, és készre főzzük.

Forrás: Nosalty

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: