Tradicionális vasárnapi húsleves

A vasárnapi és a nagycsaládi ebédek elengedhetetlen része a húsleves, aminek meg kell adni a módját, ha igazán ízletes, aranyló fogást szeretnénk készíteni. 

Minden országnak megvan a saját húslevese, és minden nemzet a sajátját tartja a legfinomabbnak. A magyar húsleves ízekben gazdag és aranyló színű, a hazai gasztronómia egyik alappilére, amelyről mindenkinek megvan a saját véleménye.

Legyen szó bármilyen levesről – akár baromfi, marha, vagy vadhús – szokásainkat szinte kivétel nélkül otthonról hozzuk, így ahány ház, annyi húsleves létezik a világon. A nagymamák receptjénél persze senki nem tud jobbat, de a miénkkel sem lőttök majd mellé.

Vasárnapi tyúkhúsleves

  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem gyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vegeta
  • só, bors

A megtisztított tyúkról a combot és a mellrészt félretesszük, ezek ugyanis nem szükségesek a levesbe. A többi részét kb. 5 liter hideg vízben felrakjuk főni, ha pedig felforrt, leszedjük a habját, majd ezután sóval és borssal ízesítjük.

Körülbelül fél óráig így főzzük a levest, közben pedig folyamatosan leszedegetjük a habját.

Ha letelt a 30 perc, akkor mehetnek bele az apróra vágott zöldéségek és a vegeta. Az egészet kis lángon addig főzzük így, míg a hús teljesen puha nem lesz.

Az igazán jó húsleves titka abban rejlik, hogy nagyon kis lángon, legalább 4-5 órán keresztül készítjük a levest, és odafigyelünk arra, hogy soha ne forraljuk erősen, ugyanis úgy zavaros lehet a végeredmény.

Ha a tyúkhúsleves elkészült, nincs már teendőnk, mint leszűrni, és készíteni hozzá egy kis finommetéltet. Ezt azonban érdemes mindig külön főzni, és külön is tálalni, máskülönben szétázhat a levesben.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

6 nap ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

6 nap ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

1 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

1 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago