Erdélyben kóstoltunk először a padlizsánkrém mennyei ízét, onnantól kezdve pedig örök szerelem szövődött köztünk és a püspöklila gyümölcs között.
Ahhoz kétség sem férhet, hogy a a legkedveltebb padlizsánból készült étel a padlizsánkrém, lehet éppen azért, mert ehhez még főzni sem kell tudni. A bolgárok kjopulu néven készítik, az arab országokban baba ghanoush-ként ismerik, idehaza pedig talán a legismertebb a román, erdélyi vinetta, illetve zakuszka – ez utóbbihoz a padlizsán mellé darált paradicsom, sült paprika és nagyszemű bab is társul.
Népszerűségét nem a véletlennek köszönheti, ugyanis a padlizsánkrém igazán isteni pirítósra kenve, de egy-két dolgot tartsunk szem előtt mielőtt nekifognánk a készítésének. Első és legfontosabb a padlizsán minősége: csak olyan padlizsánt vásároljunk, amelynek szép fényes a héja, és ha ujjunkkal benyomjuk, akkor nem marad mélyedés a helyén – ebből lesz ugyanis igazán finom a krémünk.
Ha egészben sütjük, akkor mindenképpen szurkáljuk meg egy favillával, mert különben szétrepedhet, felrobbanhat. A fém eszközök használata elszínezi a padlizsánt, ezért sem ajánljuk, hogy ezzel próbálkozzatok, de ha nincs fa, a kerámiabevonatú kés például már használható.
A padlizsánokat megmossuk, és egészben sütőlapra tesszük őket. 180 fokon 30 percig sütjük, majd megfordítjuk, és további 30 percig sütjük. Ezután lehúzzuk a héjukat, a húst turmixgépbe tesszük.
Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a olívaolajat, a majonézt, a megtisztított és félbevágott fokhagymát, a balzsamecetet és a finomra vágott vöröshagymát. Krémesre turmixoljuk, és a padlizsánkrémet pirítóssal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…