Ha nincs kedved sokat bajlódni a karácsonyi levessel, akkor a narancsos céklakrémleves remek választás, nem utolsósorban pedig különleges, ízletes fogás, amivel igazán nagyot lehet villantani. 

Vannak olyanok, akiknek a karácsony nem a halászléről és a töltött káposztáról szól, azoknak lehet kiváló választás ez az ínycsiklandó, különleges krémleves, amelyben a cékla és a narancs kapja a főszerepet. A narancsos céklakrémleves az ünnepi menüsor meghatározó pillére lehet, és akár kezdő, akár már profi vagy a konyhában, ezzel a különleges fogással biztosan nem lősz majd mellé.

Narancsos céklakrémleves 

2 ek extra szűz olívaolaj
3 kis vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek frissen reszelt gyömbér
4 közepes cékla (1 kg)
750 ml zöldségleves
250 ml víz
3 narancs leve
tengeri só
frissen őrölt fekete bors

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát.

Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és zúzott fokhagymát, 2-3 percig pirítgatjuk, majd hozzákeverjük a kis kockákra vágott céklát.

Hozzáöntjük a zöldséglevest és a vizet, felforraljuk, majd lefedjük, és lassú tűzön pároljuk 30-45 percig, amíg a cékla megpuhul.

Ha a cékla megpuhult, turmixgéppel (vagy kézi botmixerrel) krémes állagúra pürésítjük. Hozzáadjuk a narancsok kifacsart levét, majd ízesítjük ízlés szerint sóval és fekete borssal.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!