Nem árt, ha az embernek van pár alaprecept a tarsolyában, amelyek jól jönnek, ha gyorsan kell laktatót készíteni. A rakott tészta például pont ilyen: van egy jól bevált alaprecept, amit aztán úgy csűrünk csavarunk, ahogyan éppen kedvünk tartja.

A legjobb alapreceptek kétségkívül azok, amelyek gyorsak és laktatóak, és suli vagy munka után is könnyen összedobhatóak. A rakott tészta receptjében például az a jó, hogy amellett, hogy alapvetően egyszerű az elkészítése, a fantáziánk is szárnyalhat közben, hiszen azzal gazdagítjuk vagy dobjuk fel a rakottast, amivel csak szeretnénk.

Például elkészíthetjük bolognai raguval, sonkával vagy éppen kolbásszal, de a zöldségeket sem kell elvetni, lehet mondjuk paradicsomos vagy spenótos. Amivel viszont nem érdemes spórolni, az a sajt, ha lehet használjuk minél többet és többfélét, hiszen a középen nyúlós sajtnál nincs is finomabb.

Mivel mi imádjuk az olasz ízvilágot, így maradtunk a paradicsomos pennénél: bazsalikommal és oregánóval fűszereztünk, a tetejét jó sok sajttal gazdagítottuk, és így pirítottuk aranybarnára az egészet. Olyan finom lett, hogy azt hiszem, új kedvencet avathattunk fel a konyhában.

Hozzávalók

  • 1 csomag penne
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 2 paradicsom
  • 8 evőkanál sűrített paradicsom (20%-os)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom, oregánó
  • őrölt fehér bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

 

A pennét kifőzzük, sós, olajos vízben. Ne főzzük túl keményre, hiszen úgyis sülni fog.

A sűrített paradicsomot elkeverjük olíva olajjal, hozzáadjuk a zöldfűszereket, és a reszelt fokhagymát, majd sózzuk és borsozzuk.

Ha kifőtt a tészta, leszűrjük, majd összekeverjük a paradicsomos szósszal.

Egy jénait kivajazunk, majd a tészta felét beleöntjük. A tésztára karikázzuk a meghámozott paradicsom felét, egy kevés reszelt sajtot, majd a maradék tésztát.

Erre jön a maradék paradicsom, majd jó alaposan megszórjuk sajttal.  180 fokra felmelegített sütőben, addig sütjük, amíg rá nem olvad a sajt. (kb. 15 perc)

Borítókép forrása: Tesco

Hirdetés: