A majonézes céklasaláta pikk pakk kész van, és nagyon látványos fogás intenzív lila színével. 

A majonézes céklasaláta tökéletes húsmentes fogás, ami az isteni cékla miatt még roppant egészséges is. Bár a cékla megosztó zöldségnek számít, ha ebben a salátában készíted el, akkor tutira meg fogod szeretni.

Bevalljuk őszintén, gyerekkorunkban ősi ellenségként tekintettünk a céklára. Ehhez közrejátszhatott némileg földes íze, fura színe (amit, ma már gyönyörűnek találunk). Tulajdonképpen nem is értettük, mit lehet szeretni a céklán. Na, mármost ez néhány éve igencsak megváltozott, azóta imádjuk a legkülönbözőbb formákban, legyen szó sült cékláról, borscs levesről vagy éppen a majonézes céklasalátáról.

Készíthetjük savanyított céklából, de természetesen a legfinomabb friss céklából. Ez a sali egyébként tényleg pompás látvány a tányérokon, és még a legunalmasabb sült húst is képes feldobni. Az édes-savanyú kombináció valódi felfrissülés a testnek, így mi szinte sosem tudunk belőle eleget készíteni. Ha mégis marad, akkor pedig másnap kenyérre kenve fogyasztjuk el. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell az a színe, mivel bár a tányéron remekül mutat, az asztalterítőn például már kevésbé.

Hozzávalók

  1. 2 tojássárgája
  2. 2 ek tejföl
  3. 1 kk mustár
  4. 1 nagy doboz tejföl vagy joghurt
  5. cukor
  6. citromlé
  7. 1/2 kg cékla

A céklát sós vízben fél puhára főzzük, vagy sütőben alufóliában megsütjük. Ha kész, szépen megvárjuk, hogy kihűljön. Ezt akár előző nap is megtehetjük.

A tojássárgát 2 ek tejföllel összefőzzük, pici hűlés után mehet hozzá a többi hozzávaló.

A kihűlt céklát összeaprítjuk és ráöntjük a majonézt.

Önmagában is ehetjük, de gazdagíthatjuk főtt tojással vagy sült hús mellé köretnek is megállja a helyét.

Kép forrása: sokszinuvidek.24.hu
jofalatom.hu

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago