Hírek

A leghíresebb magyar desszert, avagy a somlói galuska története

Ki ne ismerné vagy evett volna somlói galuskát. A külföldieknek pedig talán ez ugrana be a leghamarabb, ha magyar desszertről esne szó. A somlói galuska története azonban – több más étellel ellentétben – nem vész el a sok éves hagyomány ködében. 

A somlói galuska történetéről és születéséről pontos információkkal bír a szakirodalom. Mint oly sok más híres magyar édesség, ez is a Gundel étterem nevéhez köthető. A süti feltalálója, név szerint Gollerits Károly a Gundel étteremben volt főpincér, amikor is megfogant benne a gondolat az ínycsiklandó étel megszületéséhez.

A kivitelezést végül mégsem neki, hanem kollégájának, Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetjük, aki sok évet tevékenykedett inasként a Gerbeaud cukrászdában. Ekkor került kollégális viszonyba a Gundel főpincérével, és végül ők ketten keltették életre a tejszínhabos, csokiöntetes piskótát, amely egyből hatalmas sikert aratott. Oly annyira, hogy még az 1958-as brüsszeli világkiállításon is szakmai díjat nyert.

A somlói galuska névadója pedig nem más, mint a Budapesttől mindössze huszonöt kilométerre, a Gödöllői-dombvidék peremén álló, az autópályáról is már messziről látható Somlyó-hegy (Somló-hegy). A neve azonban csak Szőts-nek köszönhető, ugyanis a cukrászmester a Somló-hegy lábánál található Kisalagon született, aki szülőföldje előtt tisztelegve adta ezt a nevet a magyar desszertnek.

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

24 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago