A már-már puritánul egyszerű tejbegríz receptjét – akármilyen meglepően hangzik is -, de nagyon könnyű elrontani. Mi nem igazán csipjük, ha inni lehet, mint a levest, bár annál talán még rosszabb, ha megáll benne a kanál.
A titok nyitja a megfelelő grízmennyiség, na és a helyes elkészítési mód. Kezdjük mindjárt azzal, hogy a tej olyan gyorsan képes kifutni, hogy mire kettőt pislogunk, már sikálhatjuk is a tűzhelyet. Érdemes tehát, már akkor belerakni a grízt, amikor enyhén sistereg és fátyolos tej. No, nem szabad belezuttyantani a grízt, mert akkor csomós lesz a végeredmény, helyette inkább nagyon lassan hagyjuk átcsusszanni a grízszemeket a tejes fazékba.
Ha megérkeztek a grízszemek a lábosba, akkor szép lassan kavargatva, alacsony lángon főzzük meg. Ha így készítjük, akkor biztosan szép állagú tejbegrízt kapunk.
A tejet feltesszük forrni. Hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Lassan forraljuk 5 percig, közben kevergetjük. A végén a cukrot és a sót is hozzáadjuk. Ezután tányérokba töltjük a kész tejbegrízt, majd tálaljuk.
Tetejére kakaóport vagy fahéjas cukrot hinthetünk, vagy ízlés szerint gyümölccsel, lekvárral, befőttel ízesíthetjük.
Kész is az isteni tejbegríz. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Borítókép forrása: Mindmegette
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…