Marinara szósz az olasz konyha alapja

Az olasz konyha szerelmeseit megkérdezve a tésztán kívül a második legkedveltebb alapanyag egész biztosan a Marinara szósz lenne. Mit tud ez a paradicsomos fűszeres csoda?

Remek alap pizzához és különböző tészta ételekhez. Elsőre talán nehéznek tűnik, pedig egy roppant egyszerű, mondhatni alap recept, ami tökéletesen megállja a helyét a magyar konyhai fogások alapszószaként is. Lehet cukrosan készíteni, lehet sokkal több fűszerezéssel, mi is azonban egy alap, könnyen elkészíthető verziót szeretnénk nektek bemutatni. A lassú tűzön főzés a titka mindennek, hisz így bőven van idő arra, hogy a paradicsomban és a hagymában található cukrok kioldódjanak. A pikánsan édes ízek kedvelői ennek ellenére nyugodtan tehetnek még bele cukrot.

Hozzávalók

  • ½  kg paradicsom
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes babérlevél
  • 3 db bazsalikomág
  • 4 ek extra szűz olívaola
  • 1/3 bögre friss bazsalikom
  • bors (elhagyható)

A paradicsomot megmossuk, majd leforrázzuk és kézzel lehúzzuk a héját. Ezután apróbb darabokra nyugodtan nyomkodjuk össze. Kevés olivaolajon dinszteljük meg  egy csipet sóval a felkockázott vöröshagymát. Miután kész, keverjük hozzá a darabos paradicsomot a levével együtt, a bazsalikomot, ababérlevelet és a fokhagymát, és forrásig melegítsük fel. Amint elkezd forrni, fedjük le és a legalacsonyabb fokozaton főzzük tovább, így szép lassan elkezd sűrűsödni. Időnként lassan keverjük meg, ízlés szerint tehetünk még bele sót, nagyon kevés borsot, és aki édesebb szószt szeretne, ebben a fázisban teheti bele cukrot is. Az időnkénti kavarás közben jól látható, hogy a szósz mennyisége közel a felére fog csökkenni. Amint szinte teljesen besűrűsödött, vegyük le a tűzről és vegyük ki belőle a babérlevelet és a bazsalikomokat.  Öntsünk bele egy kis adag oliva olajat, keverjük meg és tálalhatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk

Hanna

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

4 óra ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

4 óra ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

4 nap ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

4 nap ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago