Marinara szósz az olasz konyha alapja

Az olasz konyha szerelmeseit megkérdezve a tésztán kívül a második legkedveltebb alapanyag egész biztosan a Marinara szósz lenne. Mit tud ez a paradicsomos fűszeres csoda?

Remek alap pizzához és különböző tészta ételekhez. Elsőre talán nehéznek tűnik, pedig egy roppant egyszerű, mondhatni alap recept, ami tökéletesen megállja a helyét a magyar konyhai fogások alapszószaként is. Lehet cukrosan készíteni, lehet sokkal több fűszerezéssel, mi is azonban egy alap, könnyen elkészíthető verziót szeretnénk nektek bemutatni. A lassú tűzön főzés a titka mindennek, hisz így bőven van idő arra, hogy a paradicsomban és a hagymában található cukrok kioldódjanak. A pikánsan édes ízek kedvelői ennek ellenére nyugodtan tehetnek még bele cukrot.

Hozzávalók

  • ½  kg paradicsom
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes babérlevél
  • 3 db bazsalikomág
  • 4 ek extra szűz olívaola
  • 1/3 bögre friss bazsalikom
  • bors (elhagyható)

A paradicsomot megmossuk, majd leforrázzuk és kézzel lehúzzuk a héját. Ezután apróbb darabokra nyugodtan nyomkodjuk össze. Kevés olivaolajon dinszteljük meg  egy csipet sóval a felkockázott vöröshagymát. Miután kész, keverjük hozzá a darabos paradicsomot a levével együtt, a bazsalikomot, ababérlevelet és a fokhagymát, és forrásig melegítsük fel. Amint elkezd forrni, fedjük le és a legalacsonyabb fokozaton főzzük tovább, így szép lassan elkezd sűrűsödni. Időnként lassan keverjük meg, ízlés szerint tehetünk még bele sót, nagyon kevés borsot, és aki édesebb szószt szeretne, ebben a fázisban teheti bele cukrot is. Az időnkénti kavarás közben jól látható, hogy a szósz mennyisége közel a felére fog csökkenni. Amint szinte teljesen besűrűsödött, vegyük le a tűzről és vegyük ki belőle a babérlevelet és a bazsalikomokat.  Öntsünk bele egy kis adag oliva olajat, keverjük meg és tálalhatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk

Hanna

Recent Posts

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

2 nap ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

3 nap ago

Főzni csak stílusosan – Miért dobják fel a főzőműsorokat az OLED TV-k?

Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…

2 hét ago

A VIBE Budapest titka: ízek, koktélok és nonstop party

Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…

2 hét ago

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 hét ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 hét ago