A sült camembert hallatán a legtöbbeknek Franciaország jut eszébe, nem véletlenül, hiszen a finom, világszerte nagy népszerűségnek örvendő sajt Normandia partjairól származik. 

A camembert nevét születési helyéről, a normandiai Orne megye Camembert nevezetű kis falujáról kapta, ahol eredetileg kizárólag nyers, meghatározott tehénytenyésztőktől vásárolt tejből készíthették el a sajtot.

Ma már természetesen ez nincs így, hiszen általában már a legkisebb közértben is találni camembertet, amely az egész világon igen népszerűvé vált. Az eredeti receptúra alapján készült sajt zsírtartalma 45-50% körül kell legyen, amelyet fadobozban és 250 grammos kiszerelésben gyártanak.

A sült camembert készítésénél az egyik legfontosabb, hogy igyekezzünk jó minőségű terméket választani – az említett fadobozos verziót – , amely friss fokhagymás bagettel tunkolva mennyei szintre képes emelni az étkezést.

sült-camambert
Forrás: Olivia’s Cuisine

Hozzávalók

  • 1 db 12 dkg-os camembert fejenként
  • néhány gerezd fokhagyma
  • bors
  • rozmaring
  • 1 dl száraz vörösbor
  • olívaolaj
  • koktélparadicsom
  • dió/alma/körte

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A sajtot bevagdossuk, és a bevágásokba tesszük a fokhagymát, a diót, az almát vagy a körtét, amihez éppen kedvünk szottyan. A sajtot jénaiba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd rá/aláöntjük a bort és fűszerezzük.

A koktélparadicsomot a sajt köré szórjuk. Az előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!