Nyári citromos spagetti

Ez a recept egy forró nyári délutánon született, amikor valami könnyű és frissítő tésztát szerettem volna készíteni, ami mégis telis-tele van ízzel. A citromos spagetti tökéletes választás volt, hiszen a friss citromlé és a parmezán sajt kombinációja egy könnyed, mégis ízletes fogást eredményezett. Azóta ez a tészta az egyik kedvencem lett, amit gyakran készítek, amikor egy gyors és ízletes ételre vágyom.

Hozzávalók

  • 400 g spagetti
  • 2 nagy citrom (héja és leve)
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 50 g frissen reszelt parmezán sajt
  • Friss petrezselyem, apróra vágva
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Tészta főzése: Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és főzzük meg benne a spagettit az utasítások szerint, amíg al dente nem lesz. Szűrjük le, de tartsuk meg egy keveset a főzővízből.
  2. Szósz elkészítése: Amíg a tészta fő, egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és pirítsuk addig, amíg illatos lesz, de ne barnuljon meg.
  3. Citrom és tészta: Adjuk hozzá a citrom levét és héját a serpenyőbe, majd jól keverjük össze. Adjuk hozzá a főtt spagettit, és forgassuk össze a citromos olajjal. Ha szükséges, adjunk hozzá egy keveset a főzővízből, hogy krémesebb legyen a szósz.
  4. Tálalás: Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük hozzá a frissen reszelt parmezánt és az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Azonnal tálaljuk, friss petrezselyemmel és extra parmezánnal díszítve.

Ez a citromos spagetti tökéletes választás egy könnyű nyári ebédhez vagy vacsorához. A friss citrom és az olívaolaj könnyedsége, valamint a parmezán sajt gazdagsága együtt egy ízletes és frissítő tésztát eredményez, amit könnyű elkészíteni és élvezni.

Nyers Marcell

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

1 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

1 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago