A Burger King amerikai gyorsétteremlánc lassan már egy éve, hogy előállt új húsmentes burgerével: a Rebel Whopper se nem teljesen vegán, se nem teljesen vega, de mi azért leteszteltük. 

Mielőtt belekezdenénk, szeretnénk előre bocsájtani: semmiképpen nem támogatjuk a gyorsétteremekben való étkezést, sőt ami azt illeti kifejezetten ellene vagyunk. Ha szökőévente betévedünk, akkor is igyekszünk valami egészségesebbet választani a meglévő menüből, de lássuk be, ez sokszor halott ügynek bizonyul. Ám nem csak ez az oka, hogy a szerkesztőség tagjai nem szeretnek gyorsétteremekbe járni: sosem rajongtunk a gondolatért, hogy támogassuk a nagyüzemi állattartás egyik fő megrendelőjét és egy etikátlan foglalkoztatást folytató multicéget. Na,de lapozzunk!

Mint már említettük körülbelül szökőévente mi is betévedünk a Burger Kingbe, és ha már legutóbb arra jártunk, kipróbáltuk a húsmentesnek hívott burgerüket, a Rebel Whoppert. Az elnevezésbe foglalt lázadás a cég közleménye szerint elsősorban azt jelenti, hogy a burger a megszokott Whopper-élményt hozza, csak éppen hús nélkül.

rebel whopper

Ami azt illeti, ránézésre gyakorlatilag semmi különbség nincs egy sima és egy vega whopper között, mivel a húsmentes is hozza a jól megszokott, szürkés-barnás húspogácsa árnyalatot, amely ha nem is guszta, de legalább valóban hasonlít az eredetihez.
A Rebel Whopper húspogácsájának nagyon hasonló füstös íze van, és hogy valami jót is mondjuk, ez tényleg egészen ízletes – mellesleg a  vegák/vegánok is előszeretettel használják a bioboltokban kapható egyszerű füstsókat a hasonló ízek generálásához.

A Rebel Whopper nagyrészt hozza a Burger King által megszokott burgereket: van benne egy kis saláta, ketchup, savanyú uborka, paradicsom és majonéz – bár hogy őszinték legyünk, szerintünk jó nagy ziccer kihagyása volt a gyorsétteremlánc részéről, hogy hagyományos majonézt használtak a Rebelhez, hiszen a vegán változata manapság már egy elterjedt alapanyag.

Az étterem szerint ezt a burgerüket inkább a “flexiterian” étrenden élőket célozzák meg, vagyis azokat, akik többnyire zöldségeket esznek, és szeretnék csökkenteni húsfogyasztásukat, de nem akarják teljesen elhagyni a húst. Hogy miért?

Na, és itt van a kutya elásva: a Rebel Whopper szójaalapú húshelyettesítő készítményét ugyanazon a grilleken készítik az éttermekben, mint a hagyományos húsokat, innentől kezdve pedig nemhogy vegánnak, de még vegának sem nevezhetőek.

Egy próbát mindenesetre megértek: a Rebel Whopper feelingre abszolút hozza a hagyományos burges kinges szendvicseket, s bár továbbra sem ajánljuk, hogy itt egyetek, de ha már elkerülhetetlen a dolog, a “vega” burger valószínűleg még így is egészségesebb az állatokból készült társánál.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!