A sült camembert hallatán a legtöbbeknek Franciaország jut eszébe, nem véletlenül, hiszen a finom, világszerte nagy népszerűségnek örvendő sajt Normandia partjairól származik.
A camembert nevét születési helyéről, a normandiai Orne megye Camembert nevezetű kis falujáról kapta, ahol eredetileg kizárólag nyers, meghatározott tehénytenyésztőktől vásárolt tejből készíthették el a sajtot.
Ma már természetesen ez nincs így, hiszen általában már a legkisebb közértben is találni camembertet, amely az egész világon igen népszerűvé vált. Az eredeti receptúra alapján készült sajt zsírtartalma 45-50% körül kell legyen, amelyet fadobozban és 250 grammos kiszerelésben gyártanak.
A sült camembert készítésénél az egyik legfontosabb, hogy igyekezzünk jó minőségű terméket választani – az említett fadobozos verziót – , amely friss fokhagymás bagettel tunkolva mennyei szintre képes emelni az étkezést.
Hozzávalók
- 1 db 12 dkg-os camembert fejenként
- néhány gerezd fokhagyma
- só
- bors
- rozmaring
- 1 dl száraz vörösbor
- olívaolaj
- koktélparadicsom
- dió/alma/körte
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A sajtot bevagdossuk, és a bevágásokba tesszük a fokhagymát, a diót, az almát vagy a körtét, amihez éppen kedvünk szottyan. A sajtot jénaiba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd rá/aláöntjük a bort és fűszerezzük.
A koktélparadicsomot a sajt köré szórjuk. Az előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük.
[sc name=”facebook” ]