Forrás: Delish
A franciák melegszendvicsénél elegánsabbat kitalálni sem lehetne: a Madame Croque nem egy sima sajtos-sonkás szendvics, hanem egy igazán laktató reggeli lakoma, amit a tetején csücsülő tükörtojás koronáz meg.
A Croque Madame abban különbözik párjától, Croque Monsieurtől, hogy előbbbire kalapként egy tükörtojás is kerül. Mindkettőre igaz azonban, hogy a sajt és a sonka mellett besamelmártás is kerül rájuk, éppen ezért inkább csak ráérős reggeleken álljunk neki elkészíteni őket.
Az arisztokrata szendvicsek a 20. század eleji, virágzó francia kávéházakban látták meg a napvilágot, és akkora népszerűségre tettek szert, hogy több francia író, például Marcel Proust is megemlíti őket egyik művében.
A Croque Madame alapvetően nem bonyolult, egyik legsarkalatosabb pontja pedig kétségkívül a sajt – amelyhez eredetileg többnyire az Emmentálit vagy a Gruyère-t használták, és a francia Comté is népszerű volt -, igyekezzünk inkább a közepesen kemény sajtok közül válogatni!
Először elkészítjük a besamelt: a vaj felét felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük, közben pedig sózzuk, borsozzuk, és egy kevés szerecsendiót is adunk hozzá. Lehúzzuk a tűzről, és amikor kicsit hűlt, belekeverünk egy kis mustárt és 1 tojássárgáját.
A kenyérszeleteket közben világosra pirítjuk kenyérpirítóban, majd alaposan megkenjük a besamellel. 1-1 szelet sonkát és sajtot teszünk 2 szelet kenyérre, majd a másik két kenyérszeletet rájuk borítjuk, kicsit összenyomkodjuk, majd a tetejükön elosztjuk a maradék besamelt, és még 1-1 szelet sajtot is teszünk a szenvicsekre.
A maradék vajat a szendvicsekre is morzsolhatjuk, és előmelegített sütőben (vagy akár serpenyőben) aranybarnára sütjük őket.
Közben a 4 tojást pici olajon tükörtojásnak megsütjük, majd a kész melegszendvicsekre helyezzük. Ezután már nem maradt más hátra, mint hogy őrölt borssal és apróra vágott friss metélőhagymával megszórjuk.
Azonnal tálaljuk, salátát is kínálhatunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…