Categories: HírekReceptekReggeli

Croque Madame, hogy elegánsan induljon a reggel

A franciák melegszendvicsénél elegánsabbat kitalálni sem lehetne: a Madame Croque nem egy sima sajtos-sonkás szendvics, hanem egy igazán laktató reggeli lakoma, amit a tetején csücsülő tükörtojás koronáz meg.

A Croque Madame abban különbözik párjától, Croque Monsieurtől, hogy előbbbire kalapként egy tükörtojás is kerül. Mindkettőre igaz azonban, hogy a sajt és a sonka mellett besamelmártás is kerül rájuk, éppen ezért inkább csak ráérős reggeleken álljunk neki elkészíteni őket.

Az arisztokrata szendvicsek a 20. század eleji, virágzó francia kávéházakban látták meg a napvilágot, és akkora népszerűségre tettek szert, hogy több francia író, például Marcel Proust is megemlíti őket egyik művében.

A Croque Madame alapvetően nem bonyolult, egyik legsarkalatosabb pontja pedig kétségkívül a sajt – amelyhez eredetileg többnyire az Emmentálit vagy a Gruyère-t használták, és a francia Comté is népszerű volt -, igyekezzünk inkább a közepesen kemény sajtok közül válogatni!

Forrás Les oeufs

Hozzávalók

 

  • 5 dkg vaj
  • 1.5 tk liszt
  • 3 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 db tojássárgája
  • 8 szelet kenyér
  • 4 szelet sonka
  • 8 szelet sajt
  • 4 db tojás
  • olaj
  • metélőhagyma

 

Először elkészítjük a besamelt: a vaj felét felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük, közben pedig sózzuk, borsozzuk, és egy kevés szerecsendiót is adunk hozzá. Lehúzzuk a tűzről, és amikor kicsit hűlt, belekeverünk egy kis mustárt és 1 tojássárgáját.

A kenyérszeleteket közben világosra pirítjuk kenyérpirítóban, majd alaposan megkenjük a besamellel. 1-1 szelet sonkát és sajtot teszünk 2 szelet kenyérre, majd a másik két kenyérszeletet rájuk borítjuk, kicsit összenyomkodjuk, majd a tetejükön elosztjuk a maradék besamelt,  és még 1-1 szelet sajtot is teszünk a szenvicsekre.

A maradék vajat a szendvicsekre is morzsolhatjuk, és előmelegített sütőben (vagy akár serpenyőben) aranybarnára sütjük őket.

Közben a 4 tojást pici olajon tükörtojásnak megsütjük, majd a kész melegszendvicsekre helyezzük. Ezután már nem maradt más hátra, mint hogy őrölt borssal és apróra vágott friss metélőhagymával megszórjuk.

Azonnal tálaljuk, salátát is kínálhatunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago