Hírek

Croque Madame, hogy elegánsan induljon a reggel

A franciák melegszendvicsénél elegánsabbat kitalálni sem lehetne: a Madame Croque nem egy sima sajtos-sonkás szendvics, hanem egy igazán laktató reggeli lakoma, amit a tetején csücsülő tükörtojás koronáz meg.

A Croque Madame abban különbözik párjától, Croque Monsieurtől, hogy előbbbire kalapként egy tükörtojás is kerül. Mindkettőre igaz azonban, hogy a sajt és a sonka mellett besamelmártás is kerül rájuk, éppen ezért inkább csak ráérős reggeleken álljunk neki elkészíteni őket.

Az arisztokrata szendvicsek a 20. század eleji, virágzó francia kávéházakban látták meg a napvilágot, és akkora népszerűségre tettek szert, hogy több francia író, például Marcel Proust is megemlíti őket egyik művében.

A Croque Madame alapvetően nem bonyolult, egyik legsarkalatosabb pontja pedig kétségkívül a sajt – amelyhez eredetileg többnyire az Emmentálit vagy a Gruyère-t használták, és a francia Comté is népszerű volt -, igyekezzünk inkább a közepesen kemény sajtok közül válogatni!

Forrás. Les oeufs

Hozzávalók

 

  • 5 dkg vaj
  • 1.5 tk liszt
  • 3 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 db tojássárgája
  • 8 szelet kenyér
  • 4 szelet sonka
  • 8 szelet sajt
  • 4 db tojás
  • olaj
  • metélőhagyma

 

Először elkészítjük a besamelt: a vaj felét felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük, közben pedig sózzuk, borsozzuk, és egy kevés szerecsendiót is adunk hozzá. Lehúzzuk a tűzről, és amikor kicsit hűlt, belekeverünk egy kis mustárt és 1 tojássárgáját.

A kenyérszeleteket közben világosra pirítjuk kenyérpirítóban, majd alaposan megkenjük a besamellel. 1-1 szelet sonkát és sajtot teszünk 2 szelet kenyérre, majd a másik két kenyérszeletet rájuk borítjuk, kicsit összenyomkodjuk, majd a tetejükön elosztjuk a maradék besamelt,  és még 1-1 szelet sajtot is teszünk a szenvicsekre.

A maradék vajat a szendvicsekre is morzsolhatjuk, és előmelegített sütőben (vagy akár serpenyőben) aranybarnára sütjük őket.

Közben a 4 tojást pici olajon tükörtojásnak megsütjük, majd a kész melegszendvicsekre helyezzük. Ezután már nem maradt más hátra, mint hogy őrölt borssal és apróra vágott friss metélőhagymával megszórjuk.

Azonnal tálaljuk, salátát is kínálhatunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

5 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

2 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

3 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

1 hónap ago